Svět je lhostejný ke krizi uprchlíků z Iráku

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 24.9.2007

Mezinárodní společenství nereaguje na kritickou situaci uprchlíků z Iráku a nechává odpovědnost na Sýrii a Jordánsku, kam většina iráckých utečenců odchází. V současnosti jde přitom o nejrychleji se prohlubující uprchlickou krizi na světě, uvedla dnes v nové zprávě Amnesty International (AI).

Sýrie i Jordánsko nyní pod náporem uprchlíků zesilují kontrolu hranic a odřezávají cesty, po kterých se Iráčané snaží uniknout sektářskému násilí a dalšímu nebezpečí ve vlastní zemi. Až dosud přitom obě země zůstávaly uprchlíkům otevřené, útočiště v nich našly na dva miliony utečenců. Další státy jim však příliš nepomáhají, jednají restriktivně a vracejí irácké uprchlíky, kterým odmítly udělit azyl, zpět do Iráku.

„Svět ignoruje zoufalou humanitární situaci uprchlých Iráčanů, a to jak uprchlíků, tak lidí, kteří zůstávají mimo svůj domov na území Iráku,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Pokud mezinárodní společenství nezačne plnit své povinnosti a nevezme na sebe odpovídající část zodpovědnosti za ochranu iráckých uprchlíků, je na obzoru humanitární krize ohrožující politickou stabilitu celého regionu.“

Domov opustily 4 miliony lidí

Ze svých domovů uprchly již zhruba 4 miliony Iráčanů a jejich počet dle odhadů vzrůstá tempem 2000 osob denně. 1,4 milionů iráckých uprchlíků nyní pobývá v Sýrii, v Jordánsku podle odhadů 500.000 či více. 2,2 milionu osob opustilo domovy, ale nepřekročilo hranice Iráku.

AI vyzvala mezinárodní společenství k podpoře Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a také dalších humanitárních organizací. Ty potřebují pokračovat v poskytování pomoci a také rozšířit své služby.

„Mezinárodní společenství musí začít sdílet odpovědnost za zajištění nového domova pro uprchlé Iráčany. Zejména země přímo zapojené do konfliktu, tedy členové mnohonárodnostních sil vedených USA, musí udělat více, aby ulevily lidem, kteří v důsledku násilností opustili své domovy,“ dodává Malcolm Smart.

Celá zpráva AI v anglickém jazyce http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE140412007?open.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu