Násilnosti v Konžské republice pokračují

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 19.9.2007

Boje mezi vládními silami a ozbrojenci generála Laurenta Nkundu, které probíhají v oblasti konžské provincie Severní Kivu, v posledních týdnech nabírají na intenzitě. AI obviňuje vládu Konžské republiky i mezinárodní společenství z nezájmu o strádání obyvatel neklidné části této země.

AI varovala před sílícím nebezpečím přerodu násilností v novou vlnu masového etnického zabíjení. AI v posledních dnech dostává zprávy od lidí, kteří prchají před boji. Ti hovoří o zabíjení civilistů a rekrutování dětských vojáků. V zemi je sice rozmístěno více než 17.000 příslušníků mírových sil, pro obyvatele Seveního Kivu zůstává konec konfliktu přesto v nedohlednu.AI v této souvislosti vyzvala vládu Rwandy, aby na svém území bez prodlení přestala rekrutovat bojovníky do sil Laurenta Nkundy a věnovala maximální pozornost dodržování zbraňového embarga na dodávky zbraní do Konžské republiky. „Zprávy o tom, že vláda Rwandy při nejmenším dodává bojovou sílu, zbraně a munici muži čelícímu obvinění z válečných zločinů, jsou velmi znepokojivé,“ uvedl Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku.

Válečný zločinec zůstává na svobodě

Pokračující násilí na východě Konžské republiky je přímým důsledkem neschopnosti vlády a mezinárodního společenství bojovat s beztrestností, která doprovází porušování lidských práv.„Mezinárodní zatykač na Laurenta Nkundu byl přitom vydán téměř před dvěma lety – pokud by úřady dělaly, co mají, nemuseli bychom dnes sledovat hrozivé násilnosti. Nyní je třeba nepředstírané úsilí ze strany zahraničních zemí a vlád Konžské republiky a Rwandy, které musejí spolupracovat a postavit Nkundu před spravedlnost.“Vláda Konžské republiky odměnila další pravděpodobné válečné zločince vysokými vojenskými posty v armádě. Jen málokdo může věřit, že armáda bude vůbec schopna profesionálně a nestranně chránit civilisty, dokud nedojde k odchodu těchto osob z významných pozic. Právě to by mělo být požadavkem mezinárodního společenství, které poskytuje významnou finanční a technickou podporu reformě bezpečnostního systému země,“ dodal Erwin van der Borght.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu