Rusko je zodpovědné za zmizení osob v Čečensku

Amnesty International (AI) vyzvala ruské úřady, aby bezodkladně a v plném rozsahu naplnily rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Soud opět shledal Rusko zodpovědným z vážného porušování lidských práv během druhého konfliktu v Čečensku.

V případě Alikhadzhiev versus Rusko proběhl soud z důvodu zadržení Ruslana Alikhadzhieva ruskými státními agenty v Čečensku v květnu 2000. Informace o místě věznění tohoto bývalého mluvčího čečenského parlamentu , ani o jeho dalším osudu však ruské úřady nezveřejnily. Podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je Alikhadzhiev prohlášen za mrtvého. Odpovědnost za jeho údajnou smrt nese ruská vláda. Byly porušeny články číslo 2, 5 a 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod a bylo konstatováno selhání při vyšetřování okolností zmizení tohoto muže. Dále soud nařídil zajistit adekvátní odškodnění matce zmizelého, Zuře Alikadzhievě.

Informace o „zmizelých“ stále nejsou dostupné

„Rusko se musí postarat o to, aby všechny hromadné hroby v Čečensku byly prozkoumány soudními znalci. Příbuzní a blízcí zmizelých potřebují ochranu před zastrašováním a odplatou,“ řekla Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii. „Je třeba zveřejnit úplný seznam pohřešovaných, zmizelých a unesených osob, který bude obsahovat také podrobné informace včetně místa, kde jsou drženi. Lidé odpovědní za nedobrovolné zmizení osob by měli být postaveni před spravedlnost.“Rozhodování soudu v řadě případů souvisejících s druhým konfliktem v Čečensku poukazuje na vážné porušování lidských práv ruskými státními ozbrojenými silami a také na neochotu ruských úřadů tyto protiprávní činy vyšetřit. V nadcházejícím čase se ukáže, zda nedávné změny ve složení kanceláře ruského státního žalobce odstraní slabé stránky vyšetřování případů porušování lidských práv v Čečensku.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

13.6.2019

Ojub Titijev je na svobodě!

Ojub Titijev byl po téměř roce a půl, které strávil nespravedlivě ve vězení podmínečně propuštěn.

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

19.10.2018

Ojub Titijev získal prestižní Cenu Václava Havla

Šéf organizace pro lidská práva Memorial v čečenském hlavním městě Groznyj, kterého zadrželi v lednu 2018, získal od Rady Evropy prestižní Cenu Václava Havla za lidská práva.