Rusko je zodpovědné za zmizení osob v Čečensku

Amnesty International (AI) vyzvala ruské úřady, aby bezodkladně a v plném rozsahu naplnily rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Soud opět shledal Rusko zodpovědným z vážného porušování lidských práv během druhého konfliktu v Čečensku.

V případě Alikhadzhiev versus Rusko proběhl soud z důvodu zadržení Ruslana Alikhadzhieva ruskými státními agenty v Čečensku v květnu 2000. Informace o místě věznění tohoto bývalého mluvčího čečenského parlamentu , ani o jeho dalším osudu však ruské úřady nezveřejnily. Podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je Alikhadzhiev prohlášen za mrtvého. Odpovědnost za jeho údajnou smrt nese ruská vláda. Byly porušeny články číslo 2, 5 a 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod a bylo konstatováno selhání při vyšetřování okolností zmizení tohoto muže. Dále soud nařídil zajistit adekvátní odškodnění matce zmizelého, Zuře Alikadzhievě.

Informace o „zmizelých“ stále nejsou dostupné

„Rusko se musí postarat o to, aby všechny hromadné hroby v Čečensku byly prozkoumány soudními znalci. Příbuzní a blízcí zmizelých potřebují ochranu před zastrašováním a odplatou,“ řekla Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii. „Je třeba zveřejnit úplný seznam pohřešovaných, zmizelých a unesených osob, který bude obsahovat také podrobné informace včetně místa, kde jsou drženi. Lidé odpovědní za nedobrovolné zmizení osob by měli být postaveni před spravedlnost.“Rozhodování soudu v řadě případů souvisejících s druhým konfliktem v Čečensku poukazuje na vážné porušování lidských práv ruskými státními ozbrojenými silami a také na neochotu ruských úřadů tyto protiprávní činy vyšetřit. V nadcházejícím čase se ukáže, zda nedávné změny ve složení kanceláře ruského státního žalobce odstraní slabé stránky vyšetřování případů porušování lidských práv v Čečensku.

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

10.9.2018

Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

12.3.2018

Vazba pro Ojuba Titijeva prodloužena!

Soud v Čečensku se rozhodl prodloužit vazbu Ojuba Titijeva až do 9. května.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.