Rusko je zodpovědné za zmizení osob v Čečensku

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 17.8.2007

Amnesty International (AI) vyzvala ruské úřady, aby bezodkladně a v plném rozsahu naplnily rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Soud opět shledal Rusko zodpovědným z vážného porušování lidských práv během druhého konfliktu v Čečensku.

V případě Alikhadzhiev versus Rusko proběhl soud z důvodu zadržení Ruslana Alikhadzhieva ruskými státními agenty v Čečensku v květnu 2000. Informace o místě věznění tohoto bývalého mluvčího čečenského parlamentu , ani o jeho dalším osudu však ruské úřady nezveřejnily. Podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je Alikhadzhiev prohlášen za mrtvého. Odpovědnost za jeho údajnou smrt nese ruská vláda. Byly porušeny články číslo 2, 5 a 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod a bylo konstatováno selhání při vyšetřování okolností zmizení tohoto muže. Dále soud nařídil zajistit adekvátní odškodnění matce zmizelého, Zuře Alikadzhievě.

Informace o „zmizelých“ stále nejsou dostupné

„Rusko se musí postarat o to, aby všechny hromadné hroby v Čečensku byly prozkoumány soudními znalci. Příbuzní a blízcí zmizelých potřebují ochranu před zastrašováním a odplatou,“ řekla Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii. „Je třeba zveřejnit úplný seznam pohřešovaných, zmizelých a unesených osob, který bude obsahovat také podrobné informace včetně místa, kde jsou drženi. Lidé odpovědní za nedobrovolné zmizení osob by měli být postaveni před spravedlnost.“Rozhodování soudu v řadě případů souvisejících s druhým konfliktem v Čečensku poukazuje na vážné porušování lidských práv ruskými státními ozbrojenými silami a také na neochotu ruských úřadů tyto protiprávní činy vyšetřit. V nadcházejícím čase se ukáže, zda nedávné změny ve složení kanceláře ruského státního žalobce odstraní slabé stránky vyšetřování případů porušování lidských práv v Čečensku.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...