V nigerijských věznicích panují otřesné podmínky

  Článek

Výzkumníci Amnesty International (AI), kteří se právě vrátili z Nigérie, byli šokováni podmínkami v nigeriských věznicích, kde prováděli šetření. Uvedli také, že za významnou část problémů nese zodpovědnost špatně fungující justice v této zemi.

„Podmínky, v kterých nigeriská vláda drží vězně, jsou otřesné. Mnozí vězni čekají celé roky na soudní proces v nevětraných a přeplněných celách. Děti jsou navíc často drženy spolu s dospělými,“ uvedl Aster van Kregten, výzkumník AI pro Nigérii. „Některým lidem se říká „zapomenutí vězni“, protože nikdy neměli šanci hájit se před soudem a nikdo neví, jak dlouho budou ještě vězněni. Svazky jejich případů se jednoduše ztratily.“Představitelé AI strávili v Nigérii dva týdny, během kterých navštívili desítku věznic ve státech Enugu, Kano a Lagos a v regionu hlavního města.Na základě svých zjištění AI vyzvala nigerijskou vládu, aby bez prodlení investovala do zlepšení stavu věznic a zajistila také včasné soudy pro všechny zadržované. Situace v řadě míst je však v tuto chvíli bezútěšná. V mnoha věznicích spí lidé na postelích po dvou nebo dokonce přespávají na podlaze cel. Kvůli špatným hygienickým podmínkám se snadno šíří nemoci.

Vězni, kteří dosud nebyli souzeni

V průměru tři z pěti vězněných Nigerijců teprve čekají na soud. Procesy se nezřídka táhnou celé roky. Výzkumníci AI hovořili s několika muži, kteří dle vlastnich slov strávili za mřížemi osm let nebo více, aniž by byl jejich případ dořešen. Udělování vazby je velmi rozšířené, což dokazuje i fakt, že pravidelné prezidentské či gubernátorské amnestie obvykle zahrnují i ty, kteří strávili ve věznici více času čekáním na soud, než kolik je maximální sazba za zločin, který měli spáchat.Ve čtyřech z největších věznic, které AI navštívila, jsou děti mladší osmnácti let drženy spolu s dospělými. Ve věznici Kuje, která je umístěna v teritoriu hlavního města, sdílelo třicet chlapců ve věku od 11 let pokoj s více než 175 dospělými muži.

Podmínky pro nápravu

Zákon ukládá, že vězni v Nitérii mají projít nápravou. Některá zažízení skutečně nabízejí vzdělávání nebo pracovní příležitosti, ale pouze omezenému počtu vezňů. Ale i v těchto centrech chybí dostatečný počet kniha učebnic, učebních pomůcek a dalších potřeb pro výuku.Ve všech věznicích byl k dispozici lékař a také pracovníci určení k péči o stav vězňů. Věznění lidé přesto uváděli, že přístup k těmto specialistům mají jen ti, kteří si mohou dovolit dávat úplatky.Tento fakt lze částečně přičíst na vrub finančním problémům, se kterými se musejí vyrovnat vězenští dozorci. Jejich mzda je nízká a bývá vyplácena se zpožděním. To však přijímání úplatků neomlouvá.

Problém věznic není tajemstvím

Závěry AI jsou v souladu s informacem, které pocházejí od nigerijských pracovních skupin a výborů ustavených prezidentem, stejně jako s daty zjištěnými za poslední roky dalšími neziskovými organizacemi.„Naše zjištění by neměla být pro nigerijskou vládu překvapením, protože si musí být vědoma špatného stavu vězeňství v zemi. Na tento fakt dosud poukázali různí experti a organizace. Nyní je však čas, aby vláda začala jednat.“AI bude v průběhu tohoto roku publikovat výzkumnou zprávu o vězeňství v Nigérii.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...