AI vyzvala Taliban k propuštění rukojmích

Amnesty International (AI) v rozhovoru s představiteli Talibanu vyzvala k okamžitému propuštění všech afghánských a zahraničních rukojmích.

AI apelovala na Taliban, aby naplnil slib, že bude dodržovat mezinárodní právo, a upozornila při tom na utrpení, kterému jsou v tuto chvíli vystaveni jihokorejští rukojmí.Přímou výzvu AI učinila v čase vzrůstajícího počtu únosů, zajímání a zabíjení rukojmích ze strany Talibanu. Jedním z posledních případů je nedávné zabití čtyř afghánských vládních zaměstnanců a dvou jihokorejských pracovníků.„Zajímání rukojmích představuje hrubé porušení mezinárodního práva. Neexistují výjimky a žádné ospravedlnění tohoto činu. Zabíjení rukojmích je válečný zločin a jeho pachatelé musí být postaveni před spravedlnost,“ říká generální tajemnice AI Irene Khan.Mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmadí pracovníkům AI ve středu řekl: „Snažíme se vyřešit záležitost (jihokorejské rukojmí) přijatelným způsobem“. Nesouhlasil však s tím, že je nutné chránit je před jakoukoli újmou a propustit je na svobodu. Ahmádí také AI sdělil: „Snažíme se nejednat v rozporu s lidskými právy, pokud to je v souladu s právem Šaría.“ AI v této souvislosti zdůraznila, že žádný právní systém nestojí nad mezinárodním právem. AI je také znepokojena prohlášením jednoho z vrchních velitelů Talibanu, který uvedl: „Únosy jsou velmi úspěšnou strategií a přikázal jsem všem svým mudžahedínům unášet cizince jakékoli národnosti, kdykoli je potkají, a pak s nimi provedeme to samé.“

18.6.2018

Blisty: Česká komunistka hlasovala v EP proti propuštění Olega Sencova

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

1.2.2018

Deník o falešném propuštění Tanera Kilice

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.