AI vyzvala Taliban k propuštění rukojmích

Amnesty International (AI) v rozhovoru s představiteli Talibanu vyzvala k okamžitému propuštění všech afghánských a zahraničních rukojmích.

AI apelovala na Taliban, aby naplnil slib, že bude dodržovat mezinárodní právo, a upozornila při tom na utrpení, kterému jsou v tuto chvíli vystaveni jihokorejští rukojmí.Přímou výzvu AI učinila v čase vzrůstajícího počtu únosů, zajímání a zabíjení rukojmích ze strany Talibanu. Jedním z posledních případů je nedávné zabití čtyř afghánských vládních zaměstnanců a dvou jihokorejských pracovníků.„Zajímání rukojmích představuje hrubé porušení mezinárodního práva. Neexistují výjimky a žádné ospravedlnění tohoto činu. Zabíjení rukojmích je válečný zločin a jeho pachatelé musí být postaveni před spravedlnost,“ říká generální tajemnice AI Irene Khan.Mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmadí pracovníkům AI ve středu řekl: „Snažíme se vyřešit záležitost (jihokorejské rukojmí) přijatelným způsobem“. Nesouhlasil však s tím, že je nutné chránit je před jakoukoli újmou a propustit je na svobodu. Ahmádí také AI sdělil: „Snažíme se nejednat v rozporu s lidskými právy, pokud to je v souladu s právem Šaría.“ AI v této souvislosti zdůraznila, že žádný právní systém nestojí nad mezinárodním právem. AI je také znepokojena prohlášením jednoho z vrchních velitelů Talibanu, který uvedl: „Únosy jsou velmi úspěšnou strategií a přikázal jsem všem svým mudžahedínům unášet cizince jakékoli národnosti, kdykoli je potkají, a pak s nimi provedeme to samé.“

25.2.2020

Myanmarský filmař je na svobodě!

Režisér a dokumentarista Min Tchin Ko Ko Ďi byl 21.2. 2020, dva měsíce před oficiálním vypršením trestu, propuštěn na svobodu. Ještě v listopadu mu přitom hrozily další dva roky vězení.

5.8.2019

iROZHLAS: Na zatýkání demonstrantů v Moskvě reaguje i česká diplomacie. Vyzvala k respektování práv a svobod

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!