Dodávky zbraňových součástek z EU mohou porušit embargo na Myanmar

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 16.7.2007

Plánovaná dodávka vojenských vrtulníků z Indie do Myanmaru/Barmy může být porušením embarga EU na dodávky zbraní. Vrtulníky totiž obsahují součástky a technologie poskytnuté šesti zeměmi EU. Myanmar přitom patří k zemím, kde jsou dlouhodobě porušována lidská práva. Ve dnes zveřejněné zprávě na to upozorňuje Amnesty International (AI) a další evropské a mezinárodní organizace.

Nevládní organizace ve zprávě "Indické vrtulníky do Myanmaru -- Výsměch zbraňovému embargu EU" na základě důvěryhodných zdrojů uvádějí, že indická vláda plánuje uskutečnit dodávku vojenských vrtulníků označovaných ALH (Advanced Light Helicopter ) do Myanmaru. Stroje indické výroby by nebyly provozuschopné bez klíčových komponentů dodaných z členských zemí EU. Podle nevládních organizací to dokládá potřebu účinnější kontroly vývozu zbraní z EU.

Pokud k obchodu skutečně dojde, hrozí, že Belgie, Francie, Německo, Itálie, Švédsko a Velká Británie poruší zbraňové embargo EU na dodávky zbraní do Myanmaru, které je platné od roku 1988. Zpráva ukazuje také na americké společnosti, které se do dodávek pro vojenské vrtulníky zapojily, ačkoli embargo na Myanmar uplatňují i Spojené státy americké.

V Myanmaru je dokumentováno vážné porušování lidských práv, dochází k nezákonným popravám, mučení a rekrutování dětských vojáků. OSN dokonce bezpráví v zemi označuje za rozšířené a systematické.

"Členské země EU musí věnovat více pozornosti dokladům o konečném uživateli zbraní a re-exportu součástek dodaných zeměmi EU. Jinak se může stát, že se nepřímo stanou pomocníky brutálního režimu, který dokonce samy odsoudily a jehož jednání dosahuje rozměrů zločinů proti lidskosti," uvedla Helen Hughesová, výzkumnice AI v oblasti kontroly zbraní.

Pokud Indie hodlá dodat, nebo již dokonce dodala vrtulníky do Myanmaru, musí EU okamžitě jednat. Je třeba zrušit stávající licence na vývoz zbraní a zamítnout nové žádosti pro všechny dodávky, které mohou být užity pro vojenské vrtulníky. Veškeré budoucí licence na dodávky zbraní musí obsahovat přísné podmínky, které zakáží re-export do embargovaných zemí.

Plné znění zprávy v anglickém jazyce najdete zde.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...