Nelegální transfery zbraní podporují násilí v Konžské demokratické republice

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 5.7.2007

Velké množství zbraní a munice z Balkánu a východní Evropy neustále proudí do nestabilní oblasti Velkých jezer v Africe. Exportéry nezastaví ani fakt, že zbraně budou téměř jistě použity vůči civilistům, uvádí dnes zveřejněná studie Amnesty International (AI). Organizace také upozorňuje na zbraně z České republiky, které v posledních letech skončily v Konžské demokratické republice (KDR).

O této skutečnosti již letos informovala česká média.

Ve své podrobné studii AI ukazuje, jakou roli hrají obchodníci se zbraněmi z mnoha zemí včetně Albánie, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, České republiky, Izraele, Ruska, Srbska, Jihoafrické republiky, Velké Británie a USA. Studie zkoumá zbraňové transfery vládám KDR, Rwandy a Ugandy a jejich následné předání ozbrojeným skupinám a milicím ve východní oblasti KDR, které jsou zodpovědné za zločiny dosahující rozměrů válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Zbraně do KDR směřují i přes křehký mírový proces, který byl zahájen v roce 2002, i přes zbrojní embargo uvalené OSN. Bezpečnostní situace zůstává napjatá a civilisté žijí v neustálém ohrožení. Snadná dostupnost ručních zbraní umožnila vzestup ozbrojeného banditismu“.

„Miliony lidí již v tomto sedmiletém konfliktu ztratily život. Ozbrojenci stále drancují, znásilňují a zabíjejí civilisty – dovolují jim to nepřetržitý přísun zbraní. Pokud mezinárodní společenství, OSN a okolní státy nedokáží jejich šíření zastavit, křehký mírový proces se zhroutí a to si vyžádá mnoho dalších životů,“ tvrdí Kolawole Olanijan z afrického programu AI.

AI ve své studii upozorňuje také na kupní smlouvu mezi nákupčím konžské vlády a českou zbrojovkou Arms Moravia ze dne 3. února 2000 o prodeji 6 raketometů RM 70, 1.000 protitankových vrhačů RPG-7 a 500 kulometů. Také ředitel další české zbrojovky Thomas CZ v červnu 2004 přiznal obchody s KDR.

AI upozorňuje, že na konci roku 2000 začalo Ministerstvo vnitra ČR prodávat velké množství lehkých zbraní pocházejících z jeho skladů vybraným českým firmám, které je chtěly exportovat do zahraničí. V uplynulých letech vydala ČR licence k vývozu zbraní do zemí, kde nejsou dodržována lidská práva. Do Konžské demokratické republiky se české zbraně dostaly prostřednictvím dodávek vládě Zimbabwe, která v letech 1996-2001 obdžela 26 raketometů RM 70 ráže 122 mm, 10 samohybných houfnic 2S1 ráže 122 mm a velké množství ručných zbraní. Náměstek ministra zahraničí Jan Winkler v květnu pro českou redakci BBC uvedl, že se o tento vývoz zajímá Národní bezpečnostní úřad.

AI požaduje obnovení a posílení embarga OSN na vývoz zbraní do KDR a obchodní omezení nebo embarga na další státy, které exportují zbraně ozbrojeným skupinám nebo milicím v této oblasti. Letiště ve východní části KDR by měla být 24 hodin denně monitorována inspektory OSN.

Státy, které dodávaly zbraně do KDR, včetně České republiky, by měly řádně prošetřit, zda nedošlo k porušení zákonů a zda jejich systém exportu zbraní je dostatečný a splňuje mezinárodní požadavky.

Přečtěte si zprávu Amnesty International o transferech zbraní do Konžské demokratické republiky v anglickém jazyce.

Zpráva ukazuje, jak v průběhu současného mírového procesu poskytují subjekty blízké vládám Rwandy, Ugandy a KDR vojenskou pomoc ozbrojeným skupinám a milicím drancujícím východní oblast Konžské demokratické republiky. Informace o úloze českých zbrojních společností najdete na stránkách 37 - 40.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...