Popravy dětských pachatelů v Íránu pokračují

V Íránu čeká na popravu 71 dětských a mladistvých pachatelů. Jde o odsouzené, kteří mají být popraveni za činy spáchané před dovršením dospělosti. Írán popravil od roku 1990 více dětských pachatelů než jakýkoli jiný stát na světě. V nové zprávě to uvádí Amnesty International (AI). Videoklip zde.

„Írán je prakticky poslední zemí, kde jsou dětští delikventi – pachatelé zločinu mladší osmnácti let – popravováni,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Je nejvyšší čas, aby íránské úřady skoncovaly s touto hanebnou praxí jednou provždy a připojily se k mezinárodnímu společenství, které již dlouho považuje popravy těch, kteří spáchali zločin jako děti, za nepřijatelné.“

Zpráva AI uvádí jména 71 dětských delikventů, kteří dnes v Íránu čekají v celách smrti. Skutečný údaj však může být ještě vyšší, část poprav se podle všeho nedaří zdokumentovat. Z 24 dětských pachatelů, kteří byli od roku 1990 popraveni, bylo 11 usmrceno před dosažením plnoletosti, ostatní čekali na popravu do svých osmnáctých narozenin.

„Íránská vláda odmítá připustit, že by k popravám dětských pachatelů docházelo, přesto jsme v tomto roce zaznamenali již dvě takové popravy,“ říká Malcolm Smart. „Devatenáctiletý Mohammad Mousavi byl v dubnu popraven za zločin, který spáchal v šestnácti letech. Saídu Kvanbar Zahímu, který byl ve věznici v Zahedánu oběšen v květnu, bylo pouze sedmnáct, když byl spolu s šesti dalšími lidmi, kteří patří k balúčské etnické menšině, odsouzen k smrti,“ dodává Malcolm Smart.

Jedním z případů, kterými se zpráva AI zabývá podrobněji, je poprava šestnáctileté Atefeh Rajabi. Dívka byla odsouzena za zločiny proti mravnosti a v srpnu 2004 popravena oběšením. Případ Atefeh dokazuje, že íránský soudní systém nedokáže děti ochránit.

Z Íránu však přicházejí i pozitivní signály, mezi které patří zejména sílící hnutí za zákaz trestu smrti pro dětské pachatele. Vývoj kupředu je však podle AI pomalý. Od roku 2003 došlo k popravě mladistvého kromě Íránu ještě v Číně, Súdánu a Pákistánu.

Úmluva o právech dítěte považuje za dítě lidskou bytost mladší osmnácti let.

Zprávu Amnesty International o popravách dětských pachatelů najdete zde.

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

17.4.2019

Aktuálně: Amnesty akce v DOXu s čínskými disidenty