Popravy dětských pachatelů v Íránu pokračují

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 27.6.2007

V Íránu čeká na popravu 71 dětských a mladistvých pachatelů. Jde o odsouzené, kteří mají být popraveni za činy spáchané před dovršením dospělosti. Írán popravil od roku 1990 více dětských pachatelů než jakýkoli jiný stát na světě. V nové zprávě to uvádí Amnesty International (AI). Videoklip zde.

„Írán je prakticky poslední zemí, kde jsou dětští delikventi – pachatelé zločinu mladší osmnácti let – popravováni,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Je nejvyšší čas, aby íránské úřady skoncovaly s touto hanebnou praxí jednou provždy a připojily se k mezinárodnímu společenství, které již dlouho považuje popravy těch, kteří spáchali zločin jako děti, za nepřijatelné.“

Zpráva AI uvádí jména 71 dětských delikventů, kteří dnes v Íránu čekají v celách smrti. Skutečný údaj však může být ještě vyšší, část poprav se podle všeho nedaří zdokumentovat. Z 24 dětských pachatelů, kteří byli od roku 1990 popraveni, bylo 11 usmrceno před dosažením plnoletosti, ostatní čekali na popravu do svých osmnáctých narozenin.

„Íránská vláda odmítá připustit, že by k popravám dětských pachatelů docházelo, přesto jsme v tomto roce zaznamenali již dvě takové popravy,“ říká Malcolm Smart. „Devatenáctiletý Mohammad Mousavi byl v dubnu popraven za zločin, který spáchal v šestnácti letech. Saídu Kvanbar Zahímu, který byl ve věznici v Zahedánu oběšen v květnu, bylo pouze sedmnáct, když byl spolu s šesti dalšími lidmi, kteří patří k balúčské etnické menšině, odsouzen k smrti,“ dodává Malcolm Smart.

Jedním z případů, kterými se zpráva AI zabývá podrobněji, je poprava šestnáctileté Atefeh Rajabi. Dívka byla odsouzena za zločiny proti mravnosti a v srpnu 2004 popravena oběšením. Případ Atefeh dokazuje, že íránský soudní systém nedokáže děti ochránit.

Z Íránu však přicházejí i pozitivní signály, mezi které patří zejména sílící hnutí za zákaz trestu smrti pro dětské pachatele. Vývoj kupředu je však podle AI pomalý. Od roku 2003 došlo k popravě mladistvého kromě Íránu ještě v Číně, Súdánu a Pákistánu.

Úmluva o právech dítěte považuje za dítě lidskou bytost mladší osmnácti let.

Zprávu Amnesty International o popravách dětských pachatelů najdete zde.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...