U2, R.E.M. a další hudební osobnosti nahráli album na podporu Amnesty International a Dárfúru

Článek

Tři desítky hvězd světové hudební scény podpořily Amnesty International a nahrály pro ni dvojalbum s názvem Make Some Noise. Výtěžek z prodeje bude věnován činnosti Amnesty International na obranu lidských práv, a především Kampani na záchranu Dárfúru.

V České republice bude album vydáno dne 25. června 2007 ve spolupráci s Warner Music Czech Republic.U2, Green Day, Avril Lavigne, R.E.M., Christina Aguilera a řada dalších nahráli exkluzivní album skladeb Johna Lennona, které projektu věnovala Yoko Ono. V nové úpravě se objeví evergreeny včetně Imagine nebo Give Peace A Chance. „Jsme nadšeni příležitostí využít písně Johna Lennona v boji za lidská práva. Doufáme, že hudba přivede k respektu k lidským právům novou generaci,“ uvedla generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.Amnesty International zároveň s albem vydává globální petici na pomoc Dárfúru. Každý tak může vyzvat súdánskou vládu, aby zastavila útoky na civilní obyvatelstvo a umožnila rozmístění mírových jednotek, které se postaví brutálnímu násilí v oblasti. K petici je možné se připojit na www.amnesty.org/noise, text najdete také na konci tohoto článku.Čtyři roky trvající konflikt v súdánském Dárfúru si vyžádal přes 200.000 lidských životů a donutil 2,5 milionu mužů, žen a dětí opustit jejich domovy. Jsou vystaveni velkému utrpení, ozbrojeným útokům a sexuálnímu násilí.Klíčová fakta o západosúdánském DárfúruČtyři roky trvající konflikt v Dárfúru si vyžádal více než 200 000 obětí. Více než 2,5 milionu lidí bylo nuceno opustit svůj domov.Zbraněmi milic džandžauí podporovaných vládou i súdánských ozbrojených sil jsou vraždy, znásilňování, drancování a nucené vysidlování. Za masivní porušování lidských práv jsou zodpovědné i ozbrojené opoziční skupiny.Mezi červnem 2006 a lednem 2007 bylo zabito 12 humanitárních pracovníků – více než ve dvou předchozích letech dohromady. Útoky na humanitární pracovníky a konvoje přivážející materiální pomoc pokračují.Konflikt se nyní šíří do sousedního Čadu, kde milice džandžauí a místní ozbrojenci beztrestně napadají civilisty.Přítomnost vojáků Africké unie poskytuje civilistům určitou ochranu, ale logistická a finanční omezení brání tomu, aby masové vraždy a vysidlování definitivně skončily.Súdánská vláda nedokázala naplnit rezoluce Africké unie a Spojených národů včetně rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1706 z roku 2006 a stále se brání plnému zapojení spojených mírových sil Africké unie a Organizace spojených národů. Satelitní snímky dokazující ohrožení Dárfúru si můžete prohlédnout na stránkách jedinečného projektu Eyes on Darfur.

Seznam hudebníků, kteří se zapojili do projektu:

Disk 11. U2 – Instant Karma2. R.E.M - #9 Dream3. Christina Aguilera - Mother 4. Aerosmith ft. Sierra Leone’s Refugee All Stars - Give Peace A Chance 5. Lenny Kravitz - Cold Turkey 6. The Cure - Love 7. Corinne Bailey Rae - I’m Losing You 8. Jakob Dylan ft Dhani Harrison - Gimme Some Truth 9. Jackson Browne - Oh My Love 10. The Raveonettes - One Day At A Time 11. Avril Lavigne - Imagine 12. Big & Rich - Nobody Told Me 13. Eskimo Joe - Mind Games 14. Youssou N’Dour - Jealous Guy Disk 2 1. Green Day - Working Class Hero 2. Black Eyed Peas - Power To The People 3. Jack Johnson - Imagine 4. Ben Harper - Beautiful Boy 5. Snow Patrol - Isolation 6. Matisyahu - Watching The Wheels 7. The Postal Service - Grow Old With Me 8. Jaguares - Gimme Some Truth 9. The Flaming Lips - (Just Like) Starting Over 10. Jack’s Mannequin ft. Mick Fleetwood - God 11. Duran Duran – Instant Karma12. a-ha - #9 Dream13. Tokio Hotel – Instant Karma14. Regina Spektor - Real Love

Aktuální petice

Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu