Nový zdroj informací podpoří uprchlíky

Při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků zahajuje česká pobočka Amnesty International (AI) provoz internetové databáze informací o stavu lidských práv v zemích, ze kterých přicházejí uprchlíci. Spolehlivý monitoring mohou využívat žadatelé o azyl, pracovníci ministerstva vnitra, kteří o azylu rozhodují, soudci, advokáti, ale také veřejnost. Od 20. června 2007 bude databáze dostupná na adrese www.amnesty.cz/zeme.

V současné době žadatelé o azyl v ČR uvádějí, že informace, se kterými pracují úřady, nejsou vždy odpovídající. Mezi politiky i veřejností je navíc častý postoj považující uprchlíky za zátěž pro společnost a jejich vstup na naše území za neoprávněný. Databáze by měla přispět k lepšímu pochopení důvodů, které uprchlíky donutily k útěku ze země.

"Doufáme, že databáze zvýší kvalitu azylového řízení a přispěje k objektivnímu posouzení žádosti o azyl," říká koordinátorka projektu Magdaléna Lásková z AI ČR.

"Informace nebudou přínosem pouze pro uprchlíky, mohou sloužit učitelům, lidem cestujícím do zahraničí a vůbec každému, koho zajímá situace ve světě," dodává Magdaléna Lásková.

AI každý rok vypracovává zprávy o stavu lidských práv ve více než 150 zemích světa.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

20.6.2018

idnes.cz fotil a natáčel na Amnesty flash mobu za uprchlíky v libyi

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).

17.10.2017

DVTV: Dcera sira Wintona o ochotě Česka přijímat děti-uprchlíky