Nový zdroj informací podpoří uprchlíky

Při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků zahajuje česká pobočka Amnesty International (AI) provoz internetové databáze informací o stavu lidských práv v zemích, ze kterých přicházejí uprchlíci. Spolehlivý monitoring mohou využívat žadatelé o azyl, pracovníci ministerstva vnitra, kteří o azylu rozhodují, soudci, advokáti, ale také veřejnost. Od 20. června 2007 bude databáze dostupná na adrese www.amnesty.cz/zeme.

V současné době žadatelé o azyl v ČR uvádějí, že informace, se kterými pracují úřady, nejsou vždy odpovídající. Mezi politiky i veřejností je navíc častý postoj považující uprchlíky za zátěž pro společnost a jejich vstup na naše území za neoprávněný. Databáze by měla přispět k lepšímu pochopení důvodů, které uprchlíky donutily k útěku ze země.

"Doufáme, že databáze zvýší kvalitu azylového řízení a přispěje k objektivnímu posouzení žádosti o azyl," říká koordinátorka projektu Magdaléna Lásková z AI ČR.

"Informace nebudou přínosem pouze pro uprchlíky, mohou sloužit učitelům, lidem cestujícím do zahraničí a vůbec každému, koho zajímá situace ve světě," dodává Magdaléna Lásková.

AI každý rok vypracovává zprávy o stavu lidských práv ve více než 150 zemích světa.

17.10.2017

DVTV: Dcera sira Wintona o ochotě Česka přijímat děti-uprchlíky

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?

21.2.2017

Belgický starosta oceněn za práci s uprchlíky

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.