Nový zdroj informací podpoří uprchlíky

Při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků zahajuje česká pobočka Amnesty International (AI) provoz internetové databáze informací o stavu lidských práv v zemích, ze kterých přicházejí uprchlíci. Spolehlivý monitoring mohou využívat žadatelé o azyl, pracovníci ministerstva vnitra, kteří o azylu rozhodují, soudci, advokáti, ale také veřejnost. Od 20. června 2007 bude databáze dostupná na adrese www.amnesty.cz/zeme.

V současné době žadatelé o azyl v ČR uvádějí, že informace, se kterými pracují úřady, nejsou vždy odpovídající. Mezi politiky i veřejností je navíc častý postoj považující uprchlíky za zátěž pro společnost a jejich vstup na naše území za neoprávněný. Databáze by měla přispět k lepšímu pochopení důvodů, které uprchlíky donutily k útěku ze země.

"Doufáme, že databáze zvýší kvalitu azylového řízení a přispěje k objektivnímu posouzení žádosti o azyl," říká koordinátorka projektu Magdaléna Lásková z AI ČR.

"Informace nebudou přínosem pouze pro uprchlíky, mohou sloužit učitelům, lidem cestujícím do zahraničí a vůbec každému, koho zajímá situace ve světě," dodává Magdaléna Lásková.

AI každý rok vypracovává zprávy o stavu lidských práv ve více než 150 zemích světa.

23.6.2020

Nový zákon zakáže migrantům používat telefony

Nový zákon, který bude projednávat australský parlament o zákazu mobilních telefonů pro lidi zadržované v migračních táborech, se snaží vyřešit problém, který neexistuje a porušuje mezinárodní práva.

2.12.2019

Ibrahim je ve vězení, státnímu zástupci oznámil, že byl mučen

Dne 26. listopadu se Ibrahim Ezz El-Din po 167 dnech nuceného zmizení objevil před Nejvyšším státním zastupitelstvím pro státní bezpečnost.

30.7.2019

iROZHLAS: Bahrajn popravil 3 vězně. OSN žádala nový proces, muži podle ní byli mučeni

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.