AI hájí právo volby pro ohrožené ženy

Článek

Moje tělo moje práva publikován 15.6.2007

Amnesty International (AI) podporuje svobodné rozhodování žen a mužů o jejich sexuálním a reprodukčním životě. Po obsáhlé diskusi uvnitř hnutí a konzultacích s externími organizacemi i jednotlivci se rozhodla zaujmout postoj k vybraným aspektům problematiky umělého ukončení těhotenství.

AI nepovažuje potrat za univerzální právo a nevyjadřuje se k otázce, zda je jeho podstoupení v dané situaci dobré nebo špatné. Ve výjimečných případech, kdy je těhotenství důsledkem znásilnění nebo incestu, či pokud představuje vážné ohrožení zdraví, by ale žena měla mít možnost volby.

„AI nehájí potraty, ale právo žen beze strachu, hrozeb a nátlaku řešit problémy vystávající ze znásilnění nebo jiného porušování lidských práv," uvedla zástupkyně generální tajemnice AI Kate Gilmore.

Další informace

AI již dlouhou dobu bojuje za práva žen a mužů týkající se sexuálního a reprodukčního života bez nátlaku, diskriminace a násilí. AI také dlouhodobě vystupuje proti regulaci porodnosti prostřednictvím metod, mezi které patří nucené sterilizace a potraty.

Od zahájení kampaně Stop násilí na ženách v roce 2004 zaznamenala AI široce rozšířené porušování práv žen včetně nesčetných forem sexuálního násilí, které může vést i k nechtěnému těhotenství.

Řada žen je kvůli těmto okolnostem stigmatizována: nejdříve jako oběť sexuálního násilí, pak kvůli těhotenství. V řadě zemí nemají ženy, jež jsou oběťmi sexuálního násilí, žádnou jinou možnost než podstoupit nelegální potrat, který ohrožuje jejich život. Volba mezi zdravotními riziky, nebezpečím trestu za ilegální potrat na straně jedné a doživotní stigmatizací na straně druhé, je pro většinu žen krutá.

V řadě zemí nemají možnost podstoupit potrat ani ženy, jejichž zdraví je těhotenstvím vážně ohroženo. V důsledku toho ty, jimž ilegální potrat vážně poškodí zdraví, nemají přístup k léčbě, která by jim zachránila život, aniž by kvůli podstoupení ilegálního potratu riskovaly uvěznění nebo jiný trest.

Aktuální petice

Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu