40 let porušování mezinárodního práva

  Článek

publikován 6.6.2007

V předvečer čtyřicátého výročí izraelské okupace Západního břehu a Pásma Gazy vyzvala Amnesty International (AI) izraelské úřady, aby zastavily zabírání půdy, blokády a další kroky, které jsou v rozporu s mezinárodním právem. AI požaduje také okamžité ustavení mechanismu mezinárodní kontroly dodržování lidských práv ze strany Izraelců i Palestinců.

AI v nové zprávě popisuje devastující dopad okupace. Odsuzuje rozšíření osad na okupovaná území, která Palestincům znemožňují přístup k důležitým zdrojům. Překážky existují v přístupu k práci, zdraví a vzdělávání. „Palestinci žijící na Západním břehu jsou omezováni na každém kroku. A není to jen otázka pohodlí, rozhoduje se o jejich životě a smrti. Je nepřijatelné, aby rodící ženy, nemocné děti nebo oběti havárií jezdili za lékařem dlouhými objížďkami, které je mohou stát život,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

AI respektuje obavu Izraele o bezpečnost svých obyvatel, odmítá ji však považovat za omluvu pro páchání bezpráví, kterým je například výstavba zdi na Západním břehu. „Kdyby bylo záměrem pouze zabránit palestinským sebevražedným atentátníkům ve vstupu na území Izraele, vyrostl by plot na tzv. zelené linii,“ říká Malcolm Smart. „Skutečnost je však taková, že byl navzdory Mezinárodnímu soudnímu dvoru postaven z většiny na palestinském území a izoluje palestinská města a vesnice na Západním břehu,“ dodává Smart.

Současná situace znamená porušování lidských práv Palestinců i Izraelců. AI varuje, že porušování lidských práv nevede k upevnění bezpečnosti, ale jen k dalším násilnostem.

Ve své zprávě AI také vyzvala palestinské ozbrojené skupiny, aby okamžitě zastavily útoky na civilisty.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...