Zbraně pod kontrolu!

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 1.6.2007

Jedna z nejrušnějších stanic pražského metra, davy cestujících spěchají k nástupišti a mezi nimi několik kalašnikovů s ostrou municí – na fotografiích světově uznávaných autorů. Prostory pražského metra se změní v netradiční galerii, kterou připraví Amnesty International (AI) za podpory Dopravního podniku hl. ml Prahy. Kdy: 1.-15. června 2007 Kde: vestibul stanice metra C Florenc, Praha

Výstava představí fotografie, které ukazují dopad ozbrojeného násilí na lidské životy. Díla předních světových fotografů včetně Guye Tillima, Andrewa Testa, Alixandry Fazziny nebo Zeda Nelsona citlivě nahlížejí na jeden z nejnaléhavějších problémů současnosti.

Světový obchod se zbraněmi není dostatečně kontrolován a zbraně se bez problémů dostávají do rukou pachatelů bezpráví. V důsledku toho nekončí dlouholeté konflikty, lidé v mnoha částech světa žijí ve strachu z ozbrojeného násilí, nedemokratické režimy pokračují v represi.

„Výstava, na které svá díla představují přední autoři zpravodajské fotografie, dokumentuje alarmující skutečnost – svět, ve kterém se zbraně bez problémů dostávají k pachatelům bezpráví,“ uvedl kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

V konfliktech v Afghánistánu, Kolumbii, Ugandě a na Pobřeží slonoviny či v chudinských slumech v Rio de Janeiru a Los Angeles. Všude tam je přítomno ozbrojené násilí, které je podporováno neustálým přísunem zbraní.

V prosinci 2006 se vlády světa na půdě OSN rozhodly proti problému zakročit. Hlasovaly pro vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Podoba smlouvy se připravuje. „Jednání o zodpovědných dodávkách zbraní právě začala. Aby bylo úsilí úspěšné, musí za ním stát podpora veřejnosti. Realita zachycená na vystavených fotografiích se musí změnit,“ uvedl ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Mezinárodní obchod se zbraněmi - fakta
Světový obchod se zbraněmi se vymkl kontrole a šíření lehkých a ručních zbraní ve světě se stává jedním z nejnaléhavějších problémů současnosti.

Na světě se pohybuje zhruba 639 milionů kusů ručních a lehkých zbraní. Každým rokem je vyrobeno na 8 milionů dalších.

Každý den přijde v důsledku ozbrojeného násilí o život okolo 1000 lidí.

Na světě je dost kulek na to, aby každého z nás zasáhly hned dvakrát.

Řešení je na dosah ruky. Vlády v roce 2006 rozhodly o vzniku mezinárodní kontroly zbraňových dodávek. Máme příležitost nezodpovědný obchod zastavit.

Pomozte nám dosáhnout účinné smlouvy o kontrole obchodu se zbraněmi! Stáhněte si leták a pošlete pohlednici, která je jeho součástí!

Partneři výstavy:
Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

TBWA/PRAHA


Mediální partneři:
iDNES.cz

Vizeum Connections

Sundayphoto

Radio 1

Mix.cz

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...