Keňa odpírá pomoc tisícům somálských uprchlíků

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 23.5.2007

Keňa uzavřela 3. ledna 2007 hranice se Somálskem poté, co některé somálské instituce podpořily Etiopii v obnoveném konfliktu s Keňou. Vláda Keni tím chce podle zpráv zabránit ozbrojeným stoupencům těchto institucí ve vstupu na své území. Porušuje tím však právo civilního obyvatelstva na mezinárodní azyl a ochranu v cizí zemi.

Amnesty International(AI) je situací hluboce znepokojena a žádá vládu Keni, aby neodkladně otevřela hranice se Somálskem a dovolila lidem, kteří prchají před konfliktem v Somálsku, žádat o azyl.

AI na základě vyšetřující mise do Keni (v březnu 2007) vydala zprávu, ve které upozorňuje na potlačování lidských práv tisíců Somálců. Těm, kteří se nacházejí na území Keni, hrozí neustálé nebezpečí, že budou násilím donuceni vrátit se zpět do vlasti. Uzavření hranic také značně ztížilo a omezilo přísun humanitární pomoci uprchlíkům, kteří ještě hranice nepřekročili, ale již museli opustit své domovy v Somálsku.

Právo žádat ochranu v cizí zemi je zakotveno v mezinárodních zákonech. Když Keňa odpírá uprchlíkům přístup na své území, porušuje tím povinnosti vyplývající mezinárodních zákonů a smluv, jako je například Úmluva o uprchlících nebo Úmluva o uprchlících Organizace africké jednoty (OAU). Mimo to zanedbává i svůj vlastní Azylový zákon z roku 2006.

AI naléhavě žádá vládu Keni:

- aby opět otevřela hranice a dovolila somálským uprchlíkům žádat na jejím území o azyl v souladu se svými povinnostmi podle zákona.

- aby zajistila všem imigrantům rychlé projednání a vyřízení žádosti o azyl a právo odvolat se proti vyhoštění.

- aby nařídila pohraniční stráži respektovat princip non – refoulementu, který zakazuje násilně vracet uprchlíky na území, kde jim hrozí mučení, pronásledování nebo jiná forma špatného zacházení a porušování jejich práv.

- aby zakázala pohraniční stráži odmítat žádosti o azyl bez souhlasu náležitých autorit.

- aby umožnila Úřadu Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) a humanitárním organizacím poskytnout pomoc a podporu všem, kteří hledají v Keni útočiště, bez ohledu na to, kdy do země přišli.

- aby těmto organizacím dovolila pomoci přes své hranice uprchlíkům v Somálsku.

- aby zajistila, že žádný imigrant nebude násilně vrácen do vlasti, kde by jeho život nebo svoboda mohly být v ohrožení a kde by mohla být porušována jeho lidská práva.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu