Politika strachu nebezpečně rozděluje svět

  Článek

publikován 23.5.2007

Mocné země světa i ozbrojené skupiny záměrně vyvolávají atmosféru strachu, která jim umožňuje omezovat lidská práva. Výsledkem je polarizovaný a nebezpečný svět. Ve Výroční zprávě, která byla dnes zveřejněna, to uvádí Amnesty International (AI).

„Krátkozraká politika, která oslabuje principy právního státu a lidských práv a podporuje rasismus a xenofobii, připravuje půdu pro násilí a konflikty,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

„Válka proti teroru“ a válka v Iráku přinesly bezpráví, které rozděluje světovou veřejnost a komplikuje mezinárodní vztahy. Jejich důsledkem je hluboký pocit křivdy a odcizení, protože postavily jednu skupinu lidí proti druhé. V této situaci je obtížné řešit konflikty a chránit civilisty,“ dodává Irene Khan.

Krizová místa ve světě

Mezinárodní společenství paralyzoval strach, vzájemná nedůvěra a odcizení. Ty vedly k neschopnosti či neochotě postavit se čelem nejvážnějším lidskoprávním krizím roku 2006, ať šlo o zapomenuté konflikty v Čečensku, Kolumbii, na Srí Lance nebo dění v zemích Blízkého východu.

OSN trvalo celé týdny, než získala sílu a vyzvala k ukončení bojů v Libanonu, které si vyžádaly na 1.200 lidských životů. Mezinárodní společenství prokázalo neschopnost čelit lidskoprávní katastrofě, kterou zapříčinila tvrdá omezení svobody pohybu Palestinců po okupovaných územích, bezcitné útoky izraelské armády a frakční boje mezi palestinskými skupinami.

„Hluboký šrám na svědomí světa zanechává situace Dárfúru. Rada bezpečnosti OSN je paralyzována vzájemnou nedůvěrou a uplatňováním nestejných měřítek. Súdánská vláda její rozhodnutí ignoruje. Mezitím v Dárfúru zahynulo na 200.000 lidí a desetkrát tolik jich muselo opustit svůj domov. Útoky milic džandžauí se nyní šíří do Čadu a Středoafrické republiky,“ tvrdí Irene Khan.
Ozbrojené skupiny rozšířily působiště od pákistánských hranic až na sever Afriky, předváděly svou sílu a masivně porušovaly lidská práva a mezinárodní humanitární právo.

V Afghánistánu mezinárodní společenství i místní vláda promarnily příležitost vybudovat fungující stát. Lidé žijí v neustálé nejistotě, obklopení korupcí a útoky talibanských povstalců.

V Iráku bezpečnostní složky namísto ochrany civilistů podněcují sektářské násilí. Nefunkční justice se nezbavila nejhorších praktik z doby Saddámova režimu – poprav, nespravedlivých soudních procesů a tolerance sexuálního násilí.

Nepřátelství vůči muslimům i antisemitismus na vzestupu

Po celém světě zesílila islamofobie, antisemitismus a útoky na náboženské menšiny. Prohloubilo se odcizení muslimské a nemuslimské části světa, kterému nahrávala diskriminační protiteroristická opatření zacílená na Araby, Asiaty a muslimy, která přijaly země Západu. V Rusku jsou běžné nenávistné útoky proti cizincům, Romové žijící v Evropě zůstávají vyloučeni na okraj společnosti.

Strach z nekontrolovaného přílivu migrantů v západních demokraciích podporuje diskriminaci a rasismus. Mnoho uprchlíků tak zůstává bez ochrany.

Prostor pro svobodu slova se zmenšuje

„Vzrůstající polarizace a zesilující strach o státní bezpečnost zmenšily prostor pro toleranci a alternativní názory. Posílily pouze extremisty na obou stranách spektra. Po celém světě, od Íránu po Zimbabwe, byly v roce 2006 umlčovány nezávislé výzvy požadující respekt k lidským právům,“ uvedla Irene Khan.

Svoboda vyjadřování byla potlačována mnoha způsoby od pronásledování novinářů v Turecku po zabíjení politických aktivistů na Filipínách. Od neustálého zastrašování a kontroly v Číně až po vraždu ruské novinářky Anny Politkovské.

Novou příležitostí pro obránce lidských práv se stal internet, jehož uživatelé jsou zatýkáni v Číně, Íránu, Sýrii, Vietnamu, Bělorusku a jinde. „Boj proti teroru“, se stal záminkou omezování svobody v represivních zemích „vágní protiteroristické zákony však ohrozily svobodu projevu i ve Velké Británii.

Bezpráví páchané světovou velmocí

Pět let po událostech z 11. září vyšla najevo nová fakta dokazující, že americká administrativa chápe svět jako jedno velké bojiště, unáší, zatýká a svévolně zadržuje osoby podezřelé z terorismu a beztrestně je vězní na neznámých místech ve světě. Nápomocné k tomu byly i některé evropské země.

„Existují však důvody k naději. Evropské instituce zahájily vyšetřování nezákonných aktivit CIA v Evropě. Díky úsilí občanské společnosti OSN souhlasila zahájit mezinárodní kontrolu obchodu se zbraněmi,“ uvedla Irene Khan.

„Tak jako si hrozba globálního oteplování vyžádala řešení založené na mezinárodní spolupráci, devalvace lidských práv může být poražena jen díky globální solidaritě a respektu k mezinárodnímu právu,“ dodala Irene Khan.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...