Pussy Riot jsou podle soudu vinny jen z výtržnictví, a ne z nenávisti na náboženské půdě

Městský soud v Moskvě částečně vyhověl odvolání Naděždy Tolokonnikovové, Jekatěriny Samucevičovové a Marije Aljochinové proti jejich dvouletému trestu a rozhodl, že jsou vinny pouze z výtržnictví, a ne z nenávisti na náboženské půdě. Původní trest snížil na jeden rok a jedenáct měsíců. Právník, který obviněné zastupuje, požádal o úplné zrušení trestu, neboť se podle něj Pussy Riot nedopustily žádné trestné činnosti, zatímco státní zástupce trval na původním trestu. Podle něj totiž projevy náboženské nenávisti negativně psycho-emocionálně ovlivnily ortodoxní pravoslavné občany.

24.10.2017

Aktuálně.cz: Pussy Riot opět na scéně - v Trump Tower.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.