Popravy v Iráku jsou na vzestupu – mnohdy po nespravedlivých procesech

Irácké soudy stále častěji udělují trest smrti, a to i v případech, kdy rozsudku předcházela vynucená „doznání" přenášená televizí, mučení nebo nespravedlivé procesy. Irák je dnes po Číně, Íránu a Pákistánu čtvrtou zemí světa s nejvyšším počtem vykonaných poprav za rok. Ve své nové zprávě to uvádí Amnesty International (AI).

Od znovuzavedení trestu smrti v Iráku v roce 2004 bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno přinejmenším 270 osob. Na sto z nich bylo popraveno. Mnozí lidé, kteří se „doznali" v rámci speciálních televizních přenosů vysílaných do konce roku 2005, stále čekají v celách smrti. „Šokující provedení popravy Saddáma Husajna ukázalo krutost trestu smrti v Iráku. Tento případ je ovšem jen jedním z nejméně 65 podobných, které se staly v loňském roce. A počet poprav vzrůstá," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Zpráva AI se zakládá na analýze stovek verdiktů, které vynesl Ústřední trestní soud v Iráku, výpovědích rodin a právníků odsouzenců i rozboru iráckých zákonů. Výzkumný tým AI dospěl k závěru, že irácká legislativa je v otázce trestu smrti velmi vágní. Soudy uznávají jako důkaz o vině například i výpovědi svědků, kteří obviněné identifikovali na základě jejich „televizních doznání". Řada souzených nemá možnost dostatečného kontaktu s právním zástupcem. Stížnosti odsouzenců na mučení jsou vyšetřovány jen výjimečně.„AI vyzvala vládu Iráku, aby okamžitě ustavila moratorium na popravy, vynesené rozsudky změnila na jiné tresty a zajistila dodržování mezinárodních standardů ve všech soudních procesech. Bez toho nemůže Irák čekat, že se oprostí od brutálního dědictví minulosti," prohlásil Malcom Smart.

Zpráva AI o trestu smrti v Iráku v anglickém jazyce

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

11.1.2019

Pákistánská křesťanka zatím zůstává v ochranné vazbě

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.