Popravy v Iráku jsou na vzestupu – mnohdy po nespravedlivých procesech

Irácké soudy stále častěji udělují trest smrti, a to i v případech, kdy rozsudku předcházela vynucená „doznání" přenášená televizí, mučení nebo nespravedlivé procesy. Irák je dnes po Číně, Íránu a Pákistánu čtvrtou zemí světa s nejvyšším počtem vykonaných poprav za rok. Ve své nové zprávě to uvádí Amnesty International (AI).

Od znovuzavedení trestu smrti v Iráku v roce 2004 bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno přinejmenším 270 osob. Na sto z nich bylo popraveno. Mnozí lidé, kteří se „doznali" v rámci speciálních televizních přenosů vysílaných do konce roku 2005, stále čekají v celách smrti. „Šokující provedení popravy Saddáma Husajna ukázalo krutost trestu smrti v Iráku. Tento případ je ovšem jen jedním z nejméně 65 podobných, které se staly v loňském roce. A počet poprav vzrůstá," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Zpráva AI se zakládá na analýze stovek verdiktů, které vynesl Ústřední trestní soud v Iráku, výpovědích rodin a právníků odsouzenců i rozboru iráckých zákonů. Výzkumný tým AI dospěl k závěru, že irácká legislativa je v otázce trestu smrti velmi vágní. Soudy uznávají jako důkaz o vině například i výpovědi svědků, kteří obviněné identifikovali na základě jejich „televizních doznání". Řada souzených nemá možnost dostatečného kontaktu s právním zástupcem. Stížnosti odsouzenců na mučení jsou vyšetřovány jen výjimečně.„AI vyzvala vládu Iráku, aby okamžitě ustavila moratorium na popravy, vynesené rozsudky změnila na jiné tresty a zajistila dodržování mezinárodních standardů ve všech soudních procesech. Bez toho nemůže Irák čekat, že se oprostí od brutálního dědictví minulosti," prohlásil Malcom Smart.

Zpráva AI o trestu smrti v Iráku v anglickém jazyce

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

1.6.2018

IRÁK JAKO DOMOV PALESTINSKÝCH UPRCHLÍKŮ

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.