Útoky Talibanu proti civilistům v Afghánistánu zesilují

  Článek

Zastavte mučení publikován 19.4.2007

Lidé v Afghánistánu jsou ve stále větší míře vystaveni sebevražedným útokům, únosům a popravám, kterých se dopouští Taliban. Ozbrojení povstalci systematicky útočí na civilisty a usilují tak o nastolení atmosféry strachu, která jim přináší kontrolu nad obyvatelstvem.

"Nejvyšší cenu za pokračující konflikt v Afghánistánu platí civilisté, kteří nemají šanci uniknout střetům mezi Talibanem, afghánskými vládními silami, americkými jednotkami a silami dalších zemí NATO," uvedl Claudio Cordone, ředitel Amnesty International (AI) pro výzkum."Tím, kdo svévolně útočí na civilisty, je však Taliban -- zabíjí učitele, unáší humanitární pracovníky a vypaluje školy," dodává Claudio Cordone. Taliban uplatňuje taktiku převzatou od ozbrojenců v Iráku -- sebevražedné útoky, pumové atentáty nebo brutální popravy. Podle údajů OSN a NATO v loňském roce při bombových atentátech zahynulo přinejmenším 756 civilistů.Mezi civilními oběťmi, které byly talibanci usmrceny pro podezření ze špionáže nebo kolaborace, jsou volební kandidáti, duchovní, vládní úředníci, učitelé, aktivistky za práva žen nebo pracovníci humanitárních organizací.Prudce vzrostl počet útoků proti školním budovám; mezi lety 2005-2006 jich bylo v Afghánistánu nejméně 183 vypáleno. Rodiče v celé zemi se tak obávají posílat své děti do škol.Prohlubuje se neutěšená situace žen a dívek, které čelí zastrašování ozbrojenců a bojí se opouštět domov. Jejich možnost pracovat a vzdělávat se je zásadně omezena. Dne 9. prosince 2006 v provincii Kunar údajní ozbrojenci Talibanu zabili dvě sestry, které pracovaly jako učitelky. Vraždy měly následovat po předchozích výhružkách kvůli jejich učitelské činnosti. Zabiti byli také další členové této rodiny.Válečné zločiny a zločiny proti lidskostiFatwa vyhlášená Talibanem přikazuje zabití každého člověka, který podporuje intervenci USA. Mluvčí Talibanu v rozhovoru s AI uvedl: "Není rozdíl mezi ozbrojenci, kteří bojují proti nám, a civilisty, kteří spolupracují s cizinci." Tento postoj je v rozporu s mezinárodním právem, které přikazuje rozlišovat mezi civilními a vojenskými cíli. Řada akcí Talibanu tedy představuje válečné zločiny. "Útoky jsou velmi rozšířené a představují součást strategie Talibanu, čímž nabývají rozměrů zločinů proti lidskosti," upozornil Claudio Cordone.

Zpráva AI v anglickém jazyce

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...