Tři mrtví po útoku na svobodu slova a vyznání v Turecku

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 18.4.2007

18. dubna byli zavražděni tři zaměstnanci křesťanského nakladatelství Zirve v turecké Malatyi. Podle zpráv byli nalezeni se svázanýma rukama a nohama a zemřeli na následky podříznutí hrdla. Během minulého měsíce údajně zaměstnancům Zirve vyhrožovaly smrtí nacionalistické skupiny, které je obviňují z misionářské činnosti. Nakladatelství však bylo terčem protestů a výhružek již v minulosti.

Amnesty International (AI) považuje tento brutální čin za útok na svobodu slova a vyznání. Rostoucí nesnášenlivost se v Turecku projevuje dlouhodobým omezováním svobody slova novinářů a obránců lidských práv, kteří se odváží tuto atmosféru otevřeně kritizovat.AI v této souvislosti připomíná prohlášení bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana:„Určité skupiny ve společnosti jsou terčem brutality a násilí kvůli své etnické, náboženské a národnostní odlišnosti. Hrozba rozsáhlé genocidy nebo každodenního fanatismu by měla znepokojovat každého z nás. Musíme bojovat za principy tolerance, vzájemného respektu a pokojného soužití. Měli bychom se snažit potlačovat stereotypy a zkreslené představy a hovořit nahlas o obětech diskriminace." „Prostředky boje proti náboženské nesnášenlivosti a diskriminaci na základě vyznání jsou již dlouho zakotveny v mezinárodním právu a staly se součástí zákonů v mnoha zemích. Avšak zákon je pouze východiskem. Budování porozumění závisí také na vzdělávání o odlišných náboženstvích, kulturách a tradicích. Musíme mladým lidem poskytnout důvěryhodnou alternativu k nenávisti a extremismu. Dále je potřeba předcházet tomu, aby byla média zneužívána k šíření nenávisti, ale zároveň jim ponechat svobodu slova. Zásadní je angažovanost veřejných osob a institucí."AI považuje za důležité, že turecká vláda události z 18. dubna odsoudila. Přesto se obává, že útok je příkladem naprosté náboženské nesnášenlivosti v Turecku. V této souvislosti AI také uvádí případy zabití Andrea Santory, katolického kněze, v Trabzonu v únoru 2006 a Hranta Dinka, turecko-arménského novináře, v Istanbulu v lednu 2007. Proto AI vybízí turecké úřady, aby důsledně odsoudily všechny podoby nesnášenlivosti a diskriminace a podpořily právo na svobodu slova a vyznání v podobě, v jaké je zakotveno v Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod a v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech.AI také naléhá na tureckou vládu, aby zajistila nezávislé vyšetření vražd v Malatyi a postavila jejich pachatele před soud.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...