Protiteroristický zákon v Egyptě nesmí zakotvit bezpráví

Egyptské úřady systematicky porušují lidská práva ve jménu národní bezpečnosti, uvedla Amnesty International (AI), která v Káhiře zveřejnila zprávu dokumentující toto tvrzení. V průběhu tiskové konference AI vyzvala vládu, aby zajistila, že připravovaný protiteroristický zákon nebude sloužit k potlačování lidských práv.

Zpráva následuje dřívější upozornění ze strany AI, že nedávné změny ústavy a další opatření mohou vést ke zhoršení stavu lidských práv v této zemi. „Tisíce Egypťanů jsou vězněny ve jménu bezpečnosti, někteří lidé jsou celé roky zadržováni bez obvinění, a to i přes soudní příkaz k jejich propuštění," uvedla zástupkyně ředitele programu AI pro Blízký východ a severní Afriku Hassiba Hadži Sahraoui.Porušování lidských práv ve jménu národní bezpečnostiZpráva AI popisuje případy svévolného zatýkání, dlouhodobého věznění bez soudu, mučení a špatného zacházení ze strany dozorců a policistů. Velkou část případů mají na svědomí příslušníci státní bezpečnosti (State Security Investigations - SSI), kteří disponují rozsáhlými pravomocemi, jež jim byly přiděleny v rámci výjimečného stavu. Ten v zemi téměř bez přerušení trvá již 40 let. AI upozorňuje také na negativní dopad činnosti speciálních a vojenských soudů, které soudí i civilní obyvatelstvo. Podle AI nedodržují zásady spravedlivého soudnictví. Někteří lidé byli přesto na základě jejich rozhodnutí popraveni.Podle AI je Egypt také klíčovým místem v "boji proti teroru". Mnozí lidé, kteří jsou podezřelí z terorismu, byli za účasti dalších zemí transportováni na území Egypta. A to i přes riziko, že mohou být mučeni. Jejich identita doposud nebyla zveřejněna, stejně jako informace o místě zadržování.„Egyptské úřady musí vyjít s pravdou na světlo a zveřejnit počty, jména, národnost a další informace o všech lidech podezřelých z terorismu, kteří byli za užití nezákonných postupů převezeni do věznic ze zahraničí," uvedla Hassiba Hadž Sahraoui.Egyptská vláda musí ukončit koloběh porušování lidských práv AI adresuje vládě Egypta šest doporučení, která mají zakončit koloběh porušování lidských práv. Egyptská vláda se musí vzdát praktik jako držení v samovazbě bez možnosti kontaktu s okolním světem a utajované věznění. Musí vyšetřovat stížnosti vězňů na mučení a špatné zacházení a umožnit přístup expertů OSN pro otázky mučení a protiteroristická opatření. Jejich návštěva by byla jasným důkazem, že vláda je odhodlána naplňovat své mezinárodní závazky.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: