AI odsuzuje útoky v Alžírsku

Amnesty International (AI) odsoudila bombové útoky, které včera v hlavním městě Alžírska podle předběžných informací tamního ministerstva vnitra zabily přinejmenším 23 osob a více než 160 jich zranily.

Útoky na veřejných prostranstvích v této zemi přišly po několika letech relativního klidu. V 90. letech minulého století však podobné krvavé činy způsobily Alžířanům vážné škody.AI nekompromisně odsuzuje veškeré útoky namířené proti civilnímu obyvatelstvu. Takové činy jsou absolutně zakázány mezinárodním právem a nic je nemůže ospravedlnit. Dokazují, že jejich pachatelé pohrdají základními principy humanity.Alžírsko se v posledních letech pozvolna zotavovalo z více než deset let trvajících násilností, při kterých přišlo o život až 200.000 lidí. V průběhu roku 2006 si střety mezi ozbrojenými skupinami a bezpečnostními složkami vyžádaly na 300 lidských životů, přes sedm desítek z nich patřilo civilistům. Toto číslo je nicméně výrazně nižší než počet obětí vnitřního konfliktu z poloviny 90. let minulého století.Poslední týdny však přinesly zesílení násilností, které údajně doprovázejí ozbrojené střety mezi bezpečnostními složkami a hlavní islamistickou ozbrojenou skupinou, která v zemi působí. Tou je Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC), která dle stanoviska umístěného na webových stránkách letos v lednu přijala nové jméno Al-Káida v islámském Maghrebu.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

5.3.2018

Ostrov Manus: Austrálie odsuzuje uprchlíky k životu v nejistotě a nebezpečí

Australská vláda zanevřela na stovky uprchlíků a žadatelů o azyl. Zanechala je v situaci podobající se více trestu než ochraně v Papui-Nové Guineji, uvedla dnes Amnesty International ve své výzkumné zprávě.