AI odsuzuje útoky v Alžírsku

Amnesty International (AI) odsoudila bombové útoky, které včera v hlavním městě Alžírska podle předběžných informací tamního ministerstva vnitra zabily přinejmenším 23 osob a více než 160 jich zranily.

Útoky na veřejných prostranstvích v této zemi přišly po několika letech relativního klidu. V 90. letech minulého století však podobné krvavé činy způsobily Alžířanům vážné škody.AI nekompromisně odsuzuje veškeré útoky namířené proti civilnímu obyvatelstvu. Takové činy jsou absolutně zakázány mezinárodním právem a nic je nemůže ospravedlnit. Dokazují, že jejich pachatelé pohrdají základními principy humanity.Alžírsko se v posledních letech pozvolna zotavovalo z více než deset let trvajících násilností, při kterých přišlo o život až 200.000 lidí. V průběhu roku 2006 si střety mezi ozbrojenými skupinami a bezpečnostními složkami vyžádaly na 300 lidských životů, přes sedm desítek z nich patřilo civilistům. Toto číslo je nicméně výrazně nižší než počet obětí vnitřního konfliktu z poloviny 90. let minulého století.Poslední týdny však přinesly zesílení násilností, které údajně doprovázejí ozbrojené střety mezi bezpečnostními složkami a hlavní islamistickou ozbrojenou skupinou, která v zemi působí. Tou je Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC), která dle stanoviska umístěného na webových stránkách letos v lednu přijala nové jméno Al-Káida v islámském Maghrebu.

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.