AI odsuzuje útoky v Alžírsku

Amnesty International (AI) odsoudila bombové útoky, které včera v hlavním městě Alžírska podle předběžných informací tamního ministerstva vnitra zabily přinejmenším 23 osob a více než 160 jich zranily.

Útoky na veřejných prostranstvích v této zemi přišly po několika letech relativního klidu. V 90. letech minulého století však podobné krvavé činy způsobily Alžířanům vážné škody.AI nekompromisně odsuzuje veškeré útoky namířené proti civilnímu obyvatelstvu. Takové činy jsou absolutně zakázány mezinárodním právem a nic je nemůže ospravedlnit. Dokazují, že jejich pachatelé pohrdají základními principy humanity.Alžírsko se v posledních letech pozvolna zotavovalo z více než deset let trvajících násilností, při kterých přišlo o život až 200.000 lidí. V průběhu roku 2006 si střety mezi ozbrojenými skupinami a bezpečnostními složkami vyžádaly na 300 lidských životů, přes sedm desítek z nich patřilo civilistům. Toto číslo je nicméně výrazně nižší než počet obětí vnitřního konfliktu z poloviny 90. let minulého století.Poslední týdny však přinesly zesílení násilností, které údajně doprovázejí ozbrojené střety mezi bezpečnostními složkami a hlavní islamistickou ozbrojenou skupinou, která v zemi působí. Tou je Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC), která dle stanoviska umístěného na webových stránkách letos v lednu přijala nové jméno Al-Káida v islámském Maghrebu.

5.3.2018

Ostrov Manus: Austrálie odsuzuje uprchlíky k životu v nejistotě a nebezpečí

Australská vláda zanevřela na stovky uprchlíků a žadatelů o azyl. Zanechala je v situaci podobající se více trestu než ochraně v Papui-Nové Guineji, uvedla dnes Amnesty International ve své výzkumné zprávě.

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.