Vláda Zimbabwe pronásleduje opozici

Amnesty International (AI) je pobouřena cíleným potlačováním svobody slova a shromažďování, kterým se vláda Zimbabwe snaží umlčet opoziční názory v zemi. Součástí této represe bylo i zatčení předáka politické strany Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie. AI žádá zastavení nepřetržitého zastrašování, mučení a útoků na stoupence opozice v Zimbabwe.

Stovky lidí byly zatčeny pro účast na pokojných protestech. Na násilnostech páchaných na lidskoprávních aktivistech se podílí policie, armáda a členové vládnoucí nacionalistické strany ZANU – PF. Součástí útoků někdy bývá mučení a svévolné zadržování. Proti odpůrcům vlády jsou zaměřeny i nepravdivé výroky státních médií. Dalším nástrojem k potlačení nezávislosti médií je snaha umlčovat novináře, čímž vláda porušuje Zákon o přístupu k informacím a ochraně soukromí (AIPPA).Morgan Tsvangirai byl zatčen 28. března tohoto roku ve své kanceláři v Harare spolu s přibližně dvaceti dalšími členy a pracovníky MDC. Policie odepřela právníkům přístup k zadrženým a některým z nich vyhrožovala vězením. Během akce byly všechny přístupové cesty k budově uzavřeny a podle svědků policie nakládala vybavení kanceláří do nákladního auta. Následně byl Tsvangirai propuštěn. V současné době není známo, kde se nachází několik dalších zadržených. Den předtím byl v nákupním centru v Harare lidmi převlečenými za pracovníky ochranky unesen také další člen MDC Last Maengahama. Vracel se zrovna ze smutečního rozloučení s Giftem Tandarehem, který byl začátkem března zastřelen policií. Maengama byl později nalezen asi 10 kilometrů od Harare, kde ho únosci zanechali zbitého a vyčerpaného. Nyní se v péči lékařů uzdravuje.AI žádá vládu Zimbabwe, aby všem zadrženým neodkladně zajistila přístup k právním zástupcům, lékařům a jejich rodinám a zaručila jejich bezpečí a ochranu před mučením. Opodstatněnost a legálnost těchto zatčení musí urychleně zhodnotit řádný soud. „Lidé, zadržení na pokojných protestech za svobodu slova a shromažďování, musí být okamžitě propuštěni," řekl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SACD) musí dát vládě najevo, že takové porušování lidských práv nebude nadále tolerovat.

26.7.2016

Eurozprávy o zatýkání aktivistů v Thajsku

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.