Vláda Zimbabwe pronásleduje opozici

Amnesty International (AI) je pobouřena cíleným potlačováním svobody slova a shromažďování, kterým se vláda Zimbabwe snaží umlčet opoziční názory v zemi. Součástí této represe bylo i zatčení předáka politické strany Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie. AI žádá zastavení nepřetržitého zastrašování, mučení a útoků na stoupence opozice v Zimbabwe.

Stovky lidí byly zatčeny pro účast na pokojných protestech. Na násilnostech páchaných na lidskoprávních aktivistech se podílí policie, armáda a členové vládnoucí nacionalistické strany ZANU – PF. Součástí útoků někdy bývá mučení a svévolné zadržování. Proti odpůrcům vlády jsou zaměřeny i nepravdivé výroky státních médií. Dalším nástrojem k potlačení nezávislosti médií je snaha umlčovat novináře, čímž vláda porušuje Zákon o přístupu k informacím a ochraně soukromí (AIPPA).Morgan Tsvangirai byl zatčen 28. března tohoto roku ve své kanceláři v Harare spolu s přibližně dvaceti dalšími členy a pracovníky MDC. Policie odepřela právníkům přístup k zadrženým a některým z nich vyhrožovala vězením. Během akce byly všechny přístupové cesty k budově uzavřeny a podle svědků policie nakládala vybavení kanceláří do nákladního auta. Následně byl Tsvangirai propuštěn. V současné době není známo, kde se nachází několik dalších zadržených. Den předtím byl v nákupním centru v Harare lidmi převlečenými za pracovníky ochranky unesen také další člen MDC Last Maengahama. Vracel se zrovna ze smutečního rozloučení s Giftem Tandarehem, který byl začátkem března zastřelen policií. Maengama byl později nalezen asi 10 kilometrů od Harare, kde ho únosci zanechali zbitého a vyčerpaného. Nyní se v péči lékařů uzdravuje.AI žádá vládu Zimbabwe, aby všem zadrženým neodkladně zajistila přístup k právním zástupcům, lékařům a jejich rodinám a zaručila jejich bezpečí a ochranu před mučením. Opodstatněnost a legálnost těchto zatčení musí urychleně zhodnotit řádný soud. „Lidé, zadržení na pokojných protestech za svobodu slova a shromažďování, musí být okamžitě propuštěni," řekl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SACD) musí dát vládě najevo, že takové porušování lidských práv nebude nadále tolerovat.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: