Vláda Zimbabwe pronásleduje opozici

  Článek

Zastavte mučení publikován 4.4.2007

Amnesty International (AI) je pobouřena cíleným potlačováním svobody slova a shromažďování, kterým se vláda Zimbabwe snaží umlčet opoziční názory v zemi. Součástí této represe bylo i zatčení předáka politické strany Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie. AI žádá zastavení nepřetržitého zastrašování, mučení a útoků na stoupence opozice v Zimbabwe.

Stovky lidí byly zatčeny pro účast na pokojných protestech. Na násilnostech páchaných na lidskoprávních aktivistech se podílí policie, armáda a členové vládnoucí nacionalistické strany ZANU – PF. Součástí útoků někdy bývá mučení a svévolné zadržování. Proti odpůrcům vlády jsou zaměřeny i nepravdivé výroky státních médií. Dalším nástrojem k potlačení nezávislosti médií je snaha umlčovat novináře, čímž vláda porušuje Zákon o přístupu k informacím a ochraně soukromí (AIPPA).Morgan Tsvangirai byl zatčen 28. března tohoto roku ve své kanceláři v Harare spolu s přibližně dvaceti dalšími členy a pracovníky MDC. Policie odepřela právníkům přístup k zadrženým a některým z nich vyhrožovala vězením. Během akce byly všechny přístupové cesty k budově uzavřeny a podle svědků policie nakládala vybavení kanceláří do nákladního auta. Následně byl Tsvangirai propuštěn. V současné době není známo, kde se nachází několik dalších zadržených. Den předtím byl v nákupním centru v Harare lidmi převlečenými za pracovníky ochranky unesen také další člen MDC Last Maengahama. Vracel se zrovna ze smutečního rozloučení s Giftem Tandarehem, který byl začátkem března zastřelen policií. Maengama byl později nalezen asi 10 kilometrů od Harare, kde ho únosci zanechali zbitého a vyčerpaného. Nyní se v péči lékařů uzdravuje.AI žádá vládu Zimbabwe, aby všem zadrženým neodkladně zajistila přístup k právním zástupcům, lékařům a jejich rodinám a zaručila jejich bezpečí a ochranu před mučením. Opodstatněnost a legálnost těchto zatčení musí urychleně zhodnotit řádný soud. „Lidé, zadržení na pokojných protestech za svobodu slova a shromažďování, musí být okamžitě propuštěni," řekl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SACD) musí dát vládě najevo, že takové porušování lidských práv nebude nadále tolerovat.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...