Nguyen Van Ly byl ve Vietnamu odsouzen za „protistátní propagandu“

Vietnamský katolický kněz Nguyen Van Ly byl dnes spolu se čtyřmi spolupracovníky odsouzen k osmi rokům vězení za „protistátní propagandu“. Podílel se na vzniku internetové petice, která požadovala demokratické změny.

Šedesátiletý Van Ly, který už za kritiku vládní politiky strávil ve vězení 15 let, je jedním ze zakládajících členů demokratického hnutí Bloc 8406. To v dubnu loňského roku představilo petici, která usiluje o klidné politické změny a větší respekt k lidským právům.

Prudkou reakci vietnamské vlády, která vůči svým odpůrcům od loňského roku výrazně přitvrdila, vyvolala pravděpodobně i skutečnost, že v listopadu 2006 probíhal v Hanoji summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství. Zástupce ředitele Amnesty International pro Asii a Pacifik Tim Parritt dodává: „Otec Van Ly a jeho spolupracovníci jsou první z pronásledovaných, kteří po zásahu úřadů stanuli před soudem – obáváme se, že další budou následovat.“

4.10.2016

Noviny AI Brno k 25 letům Amnesty v Česku

2.9.2016

DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

22.8.2016

Týden.cz o zatčení malajsijského rappera při natáčení v mešitě