Nguyen Van Ly byl ve Vietnamu odsouzen za „protistátní propagandu“

Vietnamský katolický kněz Nguyen Van Ly byl dnes spolu se čtyřmi spolupracovníky odsouzen k osmi rokům vězení za „protistátní propagandu“. Podílel se na vzniku internetové petice, která požadovala demokratické změny.

Šedesátiletý Van Ly, který už za kritiku vládní politiky strávil ve vězení 15 let, je jedním ze zakládajících členů demokratického hnutí Bloc 8406. To v dubnu loňského roku představilo petici, která usiluje o klidné politické změny a větší respekt k lidským právům.

Prudkou reakci vietnamské vlády, která vůči svým odpůrcům od loňského roku výrazně přitvrdila, vyvolala pravděpodobně i skutečnost, že v listopadu 2006 probíhal v Hanoji summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství. Zástupce ředitele Amnesty International pro Asii a Pacifik Tim Parritt dodává: „Otec Van Ly a jeho spolupracovníci jsou první z pronásledovaných, kteří po zásahu úřadů stanuli před soudem – obáváme se, že další budou následovat.“

16.10.2018

irozhlas.cz: Čína chce internací Ujgury "uvést do moderního světa"

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

1.10.2018

Lidskoprávní orienťák s Amnesty už v neděli

„Vyběhni s bezprávím“ a upozorni na něj na pražských ambasádách!