Nguyen Van Ly byl ve Vietnamu odsouzen za „protistátní propagandu“

Vietnamský katolický kněz Nguyen Van Ly byl dnes spolu se čtyřmi spolupracovníky odsouzen k osmi rokům vězení za „protistátní propagandu“. Podílel se na vzniku internetové petice, která požadovala demokratické změny.

Šedesátiletý Van Ly, který už za kritiku vládní politiky strávil ve vězení 15 let, je jedním ze zakládajících členů demokratického hnutí Bloc 8406. To v dubnu loňského roku představilo petici, která usiluje o klidné politické změny a větší respekt k lidským právům.

Prudkou reakci vietnamské vlády, která vůči svým odpůrcům od loňského roku výrazně přitvrdila, vyvolala pravděpodobně i skutečnost, že v listopadu 2006 probíhal v Hanoji summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství. Zástupce ředitele Amnesty International pro Asii a Pacifik Tim Parritt dodává: „Otec Van Ly a jeho spolupracovníci jsou první z pronásledovaných, kteří po zásahu úřadů stanuli před soudem – obáváme se, že další budou následovat.“

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

8.7.2016

ČT o zadržených čínských právnících

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.