Nguyen Van Ly byl ve Vietnamu odsouzen za „protistátní propagandu“

Vietnamský katolický kněz Nguyen Van Ly byl dnes spolu se čtyřmi spolupracovníky odsouzen k osmi rokům vězení za „protistátní propagandu“. Podílel se na vzniku internetové petice, která požadovala demokratické změny.

Šedesátiletý Van Ly, který už za kritiku vládní politiky strávil ve vězení 15 let, je jedním ze zakládajících členů demokratického hnutí Bloc 8406. To v dubnu loňského roku představilo petici, která usiluje o klidné politické změny a větší respekt k lidským právům.

Prudkou reakci vietnamské vlády, která vůči svým odpůrcům od loňského roku výrazně přitvrdila, vyvolala pravděpodobně i skutečnost, že v listopadu 2006 probíhal v Hanoji summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství. Zástupce ředitele Amnesty International pro Asii a Pacifik Tim Parritt dodává: „Otec Van Ly a jeho spolupracovníci jsou první z pronásledovaných, kteří po zásahu úřadů stanuli před soudem – obáváme se, že další budou následovat.“

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.