Nguyen Van Ly byl ve Vietnamu odsouzen za „protistátní propagandu“

Vietnamský katolický kněz Nguyen Van Ly byl dnes spolu se čtyřmi spolupracovníky odsouzen k osmi rokům vězení za „protistátní propagandu“. Podílel se na vzniku internetové petice, která požadovala demokratické změny.

Šedesátiletý Van Ly, který už za kritiku vládní politiky strávil ve vězení 15 let, je jedním ze zakládajících členů demokratického hnutí Bloc 8406. To v dubnu loňského roku představilo petici, která usiluje o klidné politické změny a větší respekt k lidským právům.

Prudkou reakci vietnamské vlády, která vůči svým odpůrcům od loňského roku výrazně přitvrdila, vyvolala pravděpodobně i skutečnost, že v listopadu 2006 probíhal v Hanoji summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství. Zástupce ředitele Amnesty International pro Asii a Pacifik Tim Parritt dodává: „Otec Van Ly a jeho spolupracovníci jsou první z pronásledovaných, kteří po zásahu úřadů stanuli před soudem – obáváme se, že další budou následovat.“

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.