Konflikt na Pobřeží Slonoviny má zapomenuté oběti - ženy

Během konfliktu, který probíhá v západoafrickém státě Pobřeží slonoviny, dochází k brutálnímu sexuálnímu násilí na ženách a dívkách. V nové zprávě to tvrdí Amnesty International (AI), která upozorňuje, že dosavadní informace o povaze a rozsahu násilností v tomto regionu jsou silně podhodnoceny. „Stovky, možná tisíce žen a dívek se stávají obětmi sexuálních útoků, které páchají obě bojující strany,“ uvádí zpráva.

V září 2002 propuklo na Pobřeží Slonoviny ozbrojené povstání, které vyústilo v nejvážnější politickou a vojenskou krizi od roku 1960, kdy stát získal nezávislost na Francii. Po neúspěšném pokusu o převrat zůstala země rozdělena – jih kontrolují vládní ozbrojenci, sever je v držení koalice opozičních skupin, které se nazývají Nové síly (Forces Nouvelles). Obě strany odděluje nárazníková zóna, na kterou dohlíží více než 12000 příslušníků zahraničních sil včetně mírových sborů OSN a francouzských jednotek.

Mnoho žen se během bojů stalo obětí skupinových znásilnění, únosů nebo sexuálního otroctví. Znásilnění doprovázelo často bití a mučení. K řadě případů došlo i na veřejnosti nebo před příslušníky rodiny oběti. Některé ženy byly znásilněny dokonce hned vedle těl svých zabitých příbuzných.

„Ženy a dívky, občas již ve věku deseti let, jsou obětmi útoků většinou z etnických a politických důvodů,“ řekla Véronique Aubertová zástupce ředitele Programu AI pro Afriku. „Ženy jsou nositelkami cti svých komunit. Jejich znásilnění má za cíl ponížit nejenom je, ale i jejich muže a celou komunitu. Podle našich informací nebyl žádný z pachatelů postaven před spravedlnost,“ dodala Aubertová.

Možná nejhorších případů násilí se dopouštějí žoldáci pocházející především z Libérie. Jedná se o spojence některých opozičních skupin. Některé oběti násilí AI potvrdily, že útočníci „mluvili anglicky“, právě angličtina je jedním z liberijských úředních jazyků. Podle Aubertové jsou případy sexuálního násilí velmi rozšířené a jejich pachatelé takřka beztrestní, lze se tedy domnívat, že obě strany konfliktu využívají sexuální násilí jako zbraň k zastrašení civilního obyvatelstva.

Na počátku března 2007 podepsali prezident Laurent Gbabo a vůdce Nových sil mírovou dohodu, podle níž by měla být do pěti týdnů sestavena nová vláda. Na své vyřešení čekají však čekají i četné případy sexuálního násilí. „Vláda země musí případy násilí na ženách začít vyšetřovat a pachatele postavit před spravedlnost,“ tvrdí AI.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

2.4.2018

Většina unesených školaček je zase na svobodě

Organizace Boko Haram podle informací světových tiskových agentur propustila většinu z unesených školaček.

21.2.2018

Teodora del Carmen Vásquezová je na svobodě!

V roce 2008 byla Teodora odsouzena k třiceti rokům vězení za vraždu poté, co porodila mrtvé dítě.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.