EU plně nezastavila obchod s mučicími nástroji

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 27.2.2007

Evropská unie je prvním regionem světa, který přijal pravidla regulující obchod s tzv. "mučicími nástroji". Nové nařízení EU z roku 2006 má však nedostatky a nedokáže zcela zastavit obchod s nástroji, které mohou být užity k mučení a popravování. Amnesty International (AI) v nové zprávě uvádí, jak toto nařízení není schopno společnostem zabránit v profitování na tomto nebezpečném obchodu.

Některé legislativní nedostatky umožňující prodej "mučicích nástrojů":

- Nařízení EU nezahrnuje veškeré typy nástrojů. Na seznamu zakázaných položek chybí např. obušky opatřené kovovými ostny nebo lana, která byla užívána jako oprátka v Indii, na Srí Lance a v Trinidadu a Tobagu.

- Doposud pouze 11 evropských států přijalo zákony implementující nařízení EU nebo postihy za jeho nedodržení. Dalších 10 zemí, včetně České republiky, zákony připravuje. ČR byla jedinou ze zemí, která výzkumníkům AI poskytla návrh tohoto zákona.

Představitelé ČR, Belgie a Francie uvedli, že tento zákon nebude platit dříve než na konci roku 2007. Podle vyjádření českých úřadů sice vývoz tohoto zboží spadá pod licenční řízení, do doby než vstoupí v platnost nový zákon, chybí možnost postihů za jeho nedodržování.

"Nařízení EU představuje vítaný krok, který by měly následovat i další světové regiony. Jeho účinnost však snižuje fakt, že nedokáže zcela zabránit vývozu těchto nástrojů z EU, třebaže jsou v mnoha zemích systematicky zneužívány armádou a policií," říká AI.

AI usiluje o účinnou kontrolu obchodu s obrannými a bezpečnostními prostředky, která sníží riziko jejich zneužití.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...