EU plně nezastavila obchod s mučicími nástroji

Evropská unie je prvním regionem světa, který přijal pravidla regulující obchod s tzv. "mučicími nástroji". Nové nařízení EU z roku 2006 má však nedostatky a nedokáže zcela zastavit obchod s nástroji, které mohou být užity k mučení a popravování. Amnesty International (AI) v nové zprávě uvádí, jak toto nařízení není schopno společnostem zabránit v profitování na tomto nebezpečném obchodu.

Některé legislativní nedostatky umožňující prodej "mučicích nástrojů":

- Nařízení EU nezahrnuje veškeré typy nástrojů. Na seznamu zakázaných položek chybí např. obušky opatřené kovovými ostny nebo lana, která byla užívána jako oprátka v Indii, na Srí Lance a v Trinidadu a Tobagu.

- Doposud pouze 11 evropských států přijalo zákony implementující nařízení EU nebo postihy za jeho nedodržení. Dalších 10 zemí, včetně České republiky, zákony připravuje. ČR byla jedinou ze zemí, která výzkumníkům AI poskytla návrh tohoto zákona.

Představitelé ČR, Belgie a Francie uvedli, že tento zákon nebude platit dříve než na konci roku 2007. Podle vyjádření českých úřadů sice vývoz tohoto zboží spadá pod licenční řízení, do doby než vstoupí v platnost nový zákon, chybí možnost postihů za jeho nedodržování.

"Nařízení EU představuje vítaný krok, který by měly následovat i další světové regiony. Jeho účinnost však snižuje fakt, že nedokáže zcela zabránit vývozu těchto nástrojů z EU, třebaže jsou v mnoha zemích systematicky zneužívány armádou a policií," říká AI.

AI usiluje o účinnou kontrolu obchodu s obrannými a bezpečnostními prostředky, která sníží riziko jejich zneužití.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!