Obránci lidských práv v Íránu – neustálá šikana

Lidé žijící v Íránu zažívají další vlnu šikanování ze strany úřadů. Bezpečnostní složky se zaměřují především na aktivistky hájící ženská práva, neustálá pozornost policie je upřena také na novináře.

K jednomu z posledních případů došlo 26. ledna 2007, kdy bylo zadrženo a vyslýcháno patnáct novinářek, které se chystaly odjet na vzdělávací workshop pro novináře pořádaný v Indii. Dvanáct ze zadržených žen bylo po několika hodinách propuštěno. U výslechu jim bylo dáno najevo, že pokud se chtějí vyhnout problémům, nemají zemi opouštět.

Zbývající tři ženy, Farnaz Sejfí, Mansúreh Šojaie a Talát Taghínija, byly odvedeny do obávané věznice Evin. V cele strávily 24 hodin a poté byly propuštěny. Podle dostupných informací mají být v dubnu postaveny před soud, u kterého se budou zpovídat z „činů proti státní bezpečnosti“. Základem obvinění je právě jejich plánovaná účast na workshopu v Indii. V době jejich zadržení navíc policisté provedli domovní prohlídky a zabavili jim osobní věci včetně počítačů. Nyní se úřady snaží zabránit v pokračování jejich práce. AI žádá o stažení veškerých obvinění, která byla proti těmto ženám vznesena.

Farnaz Sejfí je 23letá novinářka, která se věnuje tématu ženských práv na stránkách Zanestán (http://herlandmag.com). Její osobní blog najdete na stránkách http://farnaaz.com. Mansúreh Šojaie píše články do médií, Talát Taghínija je déle než tři desítky let aktivní v hnutí za ženská práva. Všechny tři ženy jsou zároveň členkami Kulturního centra íránských žen, které provozuje stránky Zanestán a organizuje také veřejné akce propagující práva žen. Loni v červnu centrum například svolalo demonstraci za zrušení zákonů diskriminujících ženy. Tato demonstrace byla násilně rozehnána a desítky účastníků skončily ve vězení. Centrum také provozuje knihovnu pro ženy.

Svobodné myšlenky nejsou vítány
AI opakovaně upozorňuje na neustále šikanování obránců lidských práv v Íránu, mezi kterými je také řada novinářů. Častou metodou jsou překážky cestovat uvnitř státu nebo zákazy vycestovat ze země. Lidé jsou opakovaně předvoláváni k výslechům. Novináři a spisovateli Taghímu Rahmánímu, který byl 14 let vězněm svědomí, bylo letos v lednu zabráněno v účasti na výroční konferenci dánského Pen klubu, což je součást mezinárodního společenství spisovatelů. Rahmání měl v Dánsku přednést příspěvek a převzít ocenění. Další z bývalých vězňů svědomí, vědec Hašem Aghajárí a s ním také představitel studentů Abdulláh Momení, nesměli před několika dny vstoupit na palubu letounu směřujícího na území Spojených států. V USA se chtěli zúčastnit semináře pořádaného Massachusetským technologickým institutem. Policisté oblečení v civilu jim v odletu zabránili.

Případů zastrašování a šikanování v Íránu, které AI v poslední době zaznamenala, je mnohem více. Mezinárodní dokumenty však zaručují každému člověku právo přijímat informace a názory. Pro toto právo neplatí žádné hranice.

Těmito postihy Írán porušuje Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. AI íránské úřady vyzývá, aby začaly naplňovat své závazky a nebránily občanům v uplatňování jejich práv.

23.6.2018

Amnesty + augmentovaná realita = nový trend v záchraně vězňů! Poprvé na festivalu Metronome

Startuje online megaprojekt na záchranu vězňů.

2.8.2017

Írán očerňuje obránce lidských práv jako "nepřátele státu"

Démonizace a věznění pro aktivisty, kteří se odváží postavit za lidská práva.

2.8.2017

ČT o perzekuci obránců lidských práv v Íránu

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.