Obránci lidských práv v Íránu – neustálá šikana

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 12.2.2007

Lidé žijící v Íránu zažívají další vlnu šikanování ze strany úřadů. Bezpečnostní složky se zaměřují především na aktivistky hájící ženská práva, neustálá pozornost policie je upřena také na novináře.

K jednomu z posledních případů došlo 26. ledna 2007, kdy bylo zadrženo a vyslýcháno patnáct novinářek, které se chystaly odjet na vzdělávací workshop pro novináře pořádaný v Indii. Dvanáct ze zadržených žen bylo po několika hodinách propuštěno. U výslechu jim bylo dáno najevo, že pokud se chtějí vyhnout problémům, nemají zemi opouštět.

Zbývající tři ženy, Farnaz Sejfí, Mansúreh Šojaie a Talát Taghínija, byly odvedeny do obávané věznice Evin. V cele strávily 24 hodin a poté byly propuštěny. Podle dostupných informací mají být v dubnu postaveny před soud, u kterého se budou zpovídat z „činů proti státní bezpečnosti“. Základem obvinění je právě jejich plánovaná účast na workshopu v Indii. V době jejich zadržení navíc policisté provedli domovní prohlídky a zabavili jim osobní věci včetně počítačů. Nyní se úřady snaží zabránit v pokračování jejich práce. AI žádá o stažení veškerých obvinění, která byla proti těmto ženám vznesena.

Farnaz Sejfí je 23letá novinářka, která se věnuje tématu ženských práv na stránkách Zanestán (http://herlandmag.com). Její osobní blog najdete na stránkách http://farnaaz.com. Mansúreh Šojaie píše články do médií, Talát Taghínija je déle než tři desítky let aktivní v hnutí za ženská práva. Všechny tři ženy jsou zároveň členkami Kulturního centra íránských žen, které provozuje stránky Zanestán a organizuje také veřejné akce propagující práva žen. Loni v červnu centrum například svolalo demonstraci za zrušení zákonů diskriminujících ženy. Tato demonstrace byla násilně rozehnána a desítky účastníků skončily ve vězení. Centrum také provozuje knihovnu pro ženy.

Svobodné myšlenky nejsou vítány
AI opakovaně upozorňuje na neustále šikanování obránců lidských práv v Íránu, mezi kterými je také řada novinářů. Častou metodou jsou překážky cestovat uvnitř státu nebo zákazy vycestovat ze země. Lidé jsou opakovaně předvoláváni k výslechům. Novináři a spisovateli Taghímu Rahmánímu, který byl 14 let vězněm svědomí, bylo letos v lednu zabráněno v účasti na výroční konferenci dánského Pen klubu, což je součást mezinárodního společenství spisovatelů. Rahmání měl v Dánsku přednést příspěvek a převzít ocenění. Další z bývalých vězňů svědomí, vědec Hašem Aghajárí a s ním také představitel studentů Abdulláh Momení, nesměli před několika dny vstoupit na palubu letounu směřujícího na území Spojených států. V USA se chtěli zúčastnit semináře pořádaného Massachusetským technologickým institutem. Policisté oblečení v civilu jim v odletu zabránili.

Případů zastrašování a šikanování v Íránu, které AI v poslední době zaznamenala, je mnohem více. Mezinárodní dokumenty však zaručují každému člověku právo přijímat informace a názory. Pro toto právo neplatí žádné hranice.

Těmito postihy Írán porušuje Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. AI íránské úřady vyzývá, aby začaly naplňovat své závazky a nebránily občanům v uplatňování jejich práv.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu