Egypt soudí bývalého studenta za kritiku uveřejněnou na internetu

Amnesty International (AI) požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění Karíma Ámera. Tento mladý muž je prvním egyptským bloggerem, jenž stojí před soudem pro kritiku náboženských úřadů a islámu, kterou publikoval na internetu.

Karím Ámer původně studoval na univerzitě al-Azhár v Egyptě, z které byl v roce 2006 vyloučen. Disciplinární komise jej totiž shledala vinným z urážky islámu. Té se měl dopustit publikováním textů o islámu a sektářských vzpourách, ke kterým v roce 2005 došlo v alexandrijské čtvrti Maharram Bek. Tyto texty uveřejnil na svém blogu (karam903.blogspot.com).

Nyní mu hrozí 10 let vězení. Obvinění, která byla proti němu vznesena, zahrnují „šíření informací, které narušují veřejný pořádek a poškozují pověst Egypta“, „podněcování k nenávisti vůči islámu“ a „pomluvu prezidenta republiky“.

„Soud s Karímem Ámerem má odradit další uživatele internetu od kritiky vlády a od šíření informací, které jsou považovány za nepřátelské vůči Egyptu,“ tvrdí Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Soudní slyšení s Karímem Ámerem bylo zahájeno dne 18. ledna 2007 v Alexandrii. Karím Ámer čelí obvinění na základě článků číslo 102, 176 a 179 trestního zákoníku. Tato ustanovení jsou v rozporu s mezinárodními standardy. Umožňují totiž udělit trest vězení za vyjadřování názorů a také z důvodů přesvědčení nebo náboženského smýšlení občanů Egypta. AI vyzývá egyptské úřady, aby tato ustanovení novelizovaly nebo případně zrušily.

„Je obzvlášť znepokojivé, že tento proces přichází ve chvíli, kdy lidé v Egyptě prostřednictvím internetu stále častěji upozorňují na porušování lidských práv, včetně případů mučení a policejního násilí na účastnících protestních akcí,“ dodává Malcolm Smart.

„AI považuje Karíma Ámera za vězně svědomí, který je stíhán pro vyjadřování svých názorů na islám a místní náboženské autority. Požaduje proto jeho okamžité propuštění.“

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.