Egypt soudí bývalého studenta za kritiku uveřejněnou na internetu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 7.2.2007

Amnesty International (AI) požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění Karíma Ámera. Tento mladý muž je prvním egyptským bloggerem, jenž stojí před soudem pro kritiku náboženských úřadů a islámu, kterou publikoval na internetu.

Karím Ámer původně studoval na univerzitě al-Azhár v Egyptě, z které byl v roce 2006 vyloučen. Disciplinární komise jej totiž shledala vinným z urážky islámu. Té se měl dopustit publikováním textů o islámu a sektářských vzpourách, ke kterým v roce 2005 došlo v alexandrijské čtvrti Maharram Bek. Tyto texty uveřejnil na svém blogu (karam903.blogspot.com).

Nyní mu hrozí 10 let vězení. Obvinění, která byla proti němu vznesena, zahrnují „šíření informací, které narušují veřejný pořádek a poškozují pověst Egypta“, „podněcování k nenávisti vůči islámu“ a „pomluvu prezidenta republiky“.

„Soud s Karímem Ámerem má odradit další uživatele internetu od kritiky vlády a od šíření informací, které jsou považovány za nepřátelské vůči Egyptu,“ tvrdí Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Soudní slyšení s Karímem Ámerem bylo zahájeno dne 18. ledna 2007 v Alexandrii. Karím Ámer čelí obvinění na základě článků číslo 102, 176 a 179 trestního zákoníku. Tato ustanovení jsou v rozporu s mezinárodními standardy. Umožňují totiž udělit trest vězení za vyjadřování názorů a také z důvodů přesvědčení nebo náboženského smýšlení občanů Egypta. AI vyzývá egyptské úřady, aby tato ustanovení novelizovaly nebo případně zrušily.

„Je obzvlášť znepokojivé, že tento proces přichází ve chvíli, kdy lidé v Egyptě prostřednictvím internetu stále častěji upozorňují na porušování lidských práv, včetně případů mučení a policejního násilí na účastnících protestních akcí,“ dodává Malcolm Smart.

„AI považuje Karíma Ámera za vězně svědomí, který je stíhán pro vyjadřování svých názorů na islám a místní náboženské autority. Požaduje proto jeho okamžité propuštění.“

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...