Aktivisté jednali s Olympijským výborem o lidských právech v Číně

Představitelé Amnesty International ČR a Olympic Watch na setkání s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Milanem Jiráskem upozornili na porušování lidských práv v Číně. Požádali, aby v souvislosti olympijskými hrami v Pekingu nebyli zástupci ČR lhostejní k lidskoprávní situaci v této zemi. Setkání proběhlo 16. ledna 2007.

"Je velmi důležité, že vedení ČOV bere v úvahu kontext, v kterém se v Pekingu mají olympijské hry konat. Takový postoj může přispět ke změně," uvedl Petr Kutílek, výkonný tajemník Olympic Watch.

Obě strany se shodly na tom, že olympismus musí být v souladu s respektem k lidským právům. Aktivisté poukázali na nutnost dodržovat lidskoprávní standardy, ke kterým se čínští pořadatelé zavázali. Vedení ČOV vyjádřilo přesvědčení, že pořádání olympijských her v Číně povede ke zlepšení v této oblasti a že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) toto téma sleduje.

"Vedení ČOV přislíbilo, že nad tímto problémem nebude zavírat oči, a chce se pravidelně seznamovat s vývojem stavu lidských práv v Číně. Rozhodně však nesmí zůstat jen u slibů," shrnuje setkání Filip Karel, kampaňový koordinátor Amnesty International.

Aktivisté také zdůraznili apolitický charakter lidských práv, který je zcela v souladu s ideály olympismu.

2.1.2018

Násilně vráceni do Severní Koreje

Lee Su-jung v Číně (24 let) a její syn (4 roky) byli násilně vráceni do Severní Koreje dne 17. listopadu po téměř dvou týdnech zadržení v Číně a jsou vystaveni riziku bezdůvodného zadržování, mučení nebo jiného nelidského zacházení, či dokonce popravy.

14.7.2017

ČT 24: Amnesty o lidských právech v Turecku