Aktivisté jednali s Olympijským výborem o lidských právech v Číně

Představitelé Amnesty International ČR a Olympic Watch na setkání s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Milanem Jiráskem upozornili na porušování lidských práv v Číně. Požádali, aby v souvislosti olympijskými hrami v Pekingu nebyli zástupci ČR lhostejní k lidskoprávní situaci v této zemi. Setkání proběhlo 16. ledna 2007.

"Je velmi důležité, že vedení ČOV bere v úvahu kontext, v kterém se v Pekingu mají olympijské hry konat. Takový postoj může přispět ke změně," uvedl Petr Kutílek, výkonný tajemník Olympic Watch.

Obě strany se shodly na tom, že olympismus musí být v souladu s respektem k lidským právům. Aktivisté poukázali na nutnost dodržovat lidskoprávní standardy, ke kterým se čínští pořadatelé zavázali. Vedení ČOV vyjádřilo přesvědčení, že pořádání olympijských her v Číně povede ke zlepšení v této oblasti a že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) toto téma sleduje.

"Vedení ČOV přislíbilo, že nad tímto problémem nebude zavírat oči, a chce se pravidelně seznamovat s vývojem stavu lidských práv v Číně. Rozhodně však nesmí zůstat jen u slibů," shrnuje setkání Filip Karel, kampaňový koordinátor Amnesty International.

Aktivisté také zdůraznili apolitický charakter lidských práv, který je zcela v souladu s ideály olympismu.

9.10.2019

Novinky.cz o seriálu Southpark a Číně

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.