Aktivisté jednali s Olympijským výborem o lidských právech v Číně

Představitelé Amnesty International ČR a Olympic Watch na setkání s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Milanem Jiráskem upozornili na porušování lidských práv v Číně. Požádali, aby v souvislosti olympijskými hrami v Pekingu nebyli zástupci ČR lhostejní k lidskoprávní situaci v této zemi. Setkání proběhlo 16. ledna 2007.

"Je velmi důležité, že vedení ČOV bere v úvahu kontext, v kterém se v Pekingu mají olympijské hry konat. Takový postoj může přispět ke změně," uvedl Petr Kutílek, výkonný tajemník Olympic Watch.

Obě strany se shodly na tom, že olympismus musí být v souladu s respektem k lidským právům. Aktivisté poukázali na nutnost dodržovat lidskoprávní standardy, ke kterým se čínští pořadatelé zavázali. Vedení ČOV vyjádřilo přesvědčení, že pořádání olympijských her v Číně povede ke zlepšení v této oblasti a že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) toto téma sleduje.

"Vedení ČOV přislíbilo, že nad tímto problémem nebude zavírat oči, a chce se pravidelně seznamovat s vývojem stavu lidských práv v Číně. Rozhodně však nesmí zůstat jen u slibů," shrnuje setkání Filip Karel, kampaňový koordinátor Amnesty International.

Aktivisté také zdůraznili apolitický charakter lidských práv, který je zcela v souladu s ideály olympismu.

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.