Počet poprav v Iráku vzrůstá – nejde jen o Saddáma

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 16.1.2007

Amnesty International (AI) odsoudila popravy, ke kterým tento týden došlo v Iráku. Trest smrti byl vykonán na nevlastním bratru Saddáma Husajna a bývalém šéfovi irácké tajné služby Barzánu Tikrítím. Popraven oběšením byl také bývalý předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár.

AI považuje trest smrti za krutý a nehumánní čin, který je v rozporu s právem na život. Obyvatelé Iráku navíc ztrácí příležitost pohnat tyto muže k odpovědnosti také za další vážné zločiny, které byly spáchány v době vlády Saddáma Husajna.

Oba muži byli popraveni v pondělí 15. ledna 2007. K trestu smrti byli odsouzeni současně s bývalým prezidentem Saddámem Husajnem dne 5. listopadu 2006 v procesu, který měl řadu nedostatků. Rozsudek poté potvrdil odvolací soud.

„Saddám Husajn a jeho spolupracovníci by se měli zpovídat ze všech hrozivých zločinů proti lidským právům, ke kterým došlo za doby Husajnovy vlády. Mělo se tak však stát v rámci spravedlivého procesu, který by neskončil popravováním,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Soud s bývalým iráckým diktátorem a jeho spolupracovníky nesplňoval standardy pro spravedlivý proces. Nezávislost a nestrannost soudu narušovaly politické zásahy. Ty přiměly prvního předsedu soudu k rezignaci a blokovaly zvolení nového. Soud rovněž nedokázal přijmout dostatečná opatření k zajištění ochrany svědků a právníků obhajoby, z nichž tři byli zavražděni. Saddám Husajn měl navíc první rok svého věznění odepřen přístup k právníkovi. Stížnosti jeho právních zástupců, které se týkaly procesních záležitostí, nebyly adekvátně řešeny. Odvolací řízení pak bylo poznamenáno uspěchaností a nedokázalo napravit nedostatky, ke kterým došlo v průběhu soudu.

Od znovuzavedení trestu smrti v Iráku v srpnu 2004 došlo k výraznému nárůstu počtu vykonaných poprav. V roce 2006 bylo popraveno nejméně 65 osob, mnohé z nich neměly příležitost hájit se před spravedlivým soudem. AI se obává, že irácká společnost se vrací zpět do časů, kdy popravování nebylo ničím neobvyklým.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu