Počet poprav v Iráku vzrůstá – nejde jen o Saddáma

Amnesty International (AI) odsoudila popravy, ke kterým tento týden došlo v Iráku. Trest smrti byl vykonán na nevlastním bratru Saddáma Husajna a bývalém šéfovi irácké tajné služby Barzánu Tikrítím. Popraven oběšením byl také bývalý předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár.

AI považuje trest smrti za krutý a nehumánní čin, který je v rozporu s právem na život. Obyvatelé Iráku navíc ztrácí příležitost pohnat tyto muže k odpovědnosti také za další vážné zločiny, které byly spáchány v době vlády Saddáma Husajna.

Oba muži byli popraveni v pondělí 15. ledna 2007. K trestu smrti byli odsouzeni současně s bývalým prezidentem Saddámem Husajnem dne 5. listopadu 2006 v procesu, který měl řadu nedostatků. Rozsudek poté potvrdil odvolací soud.

„Saddám Husajn a jeho spolupracovníci by se měli zpovídat ze všech hrozivých zločinů proti lidským právům, ke kterým došlo za doby Husajnovy vlády. Mělo se tak však stát v rámci spravedlivého procesu, který by neskončil popravováním,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Soud s bývalým iráckým diktátorem a jeho spolupracovníky nesplňoval standardy pro spravedlivý proces. Nezávislost a nestrannost soudu narušovaly politické zásahy. Ty přiměly prvního předsedu soudu k rezignaci a blokovaly zvolení nového. Soud rovněž nedokázal přijmout dostatečná opatření k zajištění ochrany svědků a právníků obhajoby, z nichž tři byli zavražděni. Saddám Husajn měl navíc první rok svého věznění odepřen přístup k právníkovi. Stížnosti jeho právních zástupců, které se týkaly procesních záležitostí, nebyly adekvátně řešeny. Odvolací řízení pak bylo poznamenáno uspěchaností a nedokázalo napravit nedostatky, ke kterým došlo v průběhu soudu.

Od znovuzavedení trestu smrti v Iráku v srpnu 2004 došlo k výraznému nárůstu počtu vykonaných poprav. V roce 2006 bylo popraveno nejméně 65 osob, mnohé z nich neměly příležitost hájit se před spravedlivým soudem. AI se obává, že irácká společnost se vrací zpět do časů, kdy popravování nebylo ničím neobvyklým.

13.11.2018

Aun Schan Su Ťij zbavena nejvyšší pocty od Amnesty International

Lidskoprávní organizace odebrala Aun Schan Su Ťij svou nejvyšší poctu, cenu Velvyslankyně svědomí.

8.11.2018

ČT o procesu s Tanerem Kilicem

30.10.2018

Aktuálně.cz: Čeští "elfové" proti dezinformaci a propagandě