Ekonomičtí migranti zasluhují důstojné životní podmínky

Snaha zajistit lepší živobytí pro sebe a svou rodinu vede mnoho lidí k odchodu za hranice rodné země, kde pak hledají práci. Pokud neexistuje možnost žít a pracovat v cizí zemi v souladu se zákonem, zůstávají v zemi nelegálně. Na cestě za lepší budoucnosti každý rok tisíce z nich zahynou.

Po příjezdu do cizí země se mnozí migranti setkají se zneužíváním a necitlivým nakládáním. Bezcitní převaděči, zaměstnavatelé a lhostejné úřady patří mezi nejčastější pachatele příkoří.

Migranti, kteří žijí v zemi nelegálně, se obávají dovolávat zákonné ochrany. Často nemají přístup k dostatečné lékařské péči, jsou odsouzeni přežívat v otřesných a nedůstojných podmínkách.

Zvýšenému riziku zneužití jsou vystaveny ženy, které tvoří téměř polovinu migrantů. Cesta za radostnější budoucností pro ně často končí v nevěstinci nebo na ulici. V obdobně těžké situaci se nacházejí děti a mladiství.

V médiích i z úst politiků často slýcháme, že migranti přinášejí zločinnost, mají představovat ekonomickou zátěž nebo bezpečnostní hrozbu. Mlčí se však o tom, že ekonomika řady zemí je na migrantech přímo závislá. Lidé cestující za prací totiž často pracují v nevyhovujících podmínkách, vykonávají neatraktivní nebo dokonce nebezpečnou práci. A to s nízkými požadavky na mzdu a bez jakýchkoli dalších nároků.

Migrace za prací pohání ekonomiku
Práce migrantů, ať již za hranicemi své země pracují legálně či nelegálně, je zatím nedoceněná. Přitom pohání významnou část globální ekonomiky. Podobně jako přínosy pracovní migrace zůstávají mimo pozornost také lidská práva migrantů.

Postavení lidí migrujících za prací zlepší také boj proti neodůvodněnému strachu a odporu vůči lidem přicházejícím z cizích zemí, které přiživují zavádějící informace o nich.

AI vypracovala publikaci, která poskytuje přehled o tomto tématu. Přináší také konkrétní návrhy k ochraně práv migrantů, které jsou určené vládám. Mezi potřebné kroky patří mimo jiné ratifikace mezinárodních dokumentů, které chrání práva migrantů, a jejich a uplatňování.

Političtí vůdci ani veřejnost si doposud příliš neuvědomují, že lidé, kteří do jejich země přicestovali s cílem najít zde práci (tedy ekonomičtí migranti), zasluhují důstojné zacházení a slušné životní podmínky.

22.5.2018

iRozhlas.cz: Muslimští migranti mění tvář vylidněného ruského venkova

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.

1.6.2017

SÝRIE A JEJÍ SOUSEDI