Ekonomičtí migranti zasluhují důstojné životní podmínky

Snaha zajistit lepší živobytí pro sebe a svou rodinu vede mnoho lidí k odchodu za hranice rodné země, kde pak hledají práci. Pokud neexistuje možnost žít a pracovat v cizí zemi v souladu se zákonem, zůstávají v zemi nelegálně. Na cestě za lepší budoucnosti každý rok tisíce z nich zahynou.

Po příjezdu do cizí země se mnozí migranti setkají se zneužíváním a necitlivým nakládáním. Bezcitní převaděči, zaměstnavatelé a lhostejné úřady patří mezi nejčastější pachatele příkoří.

Migranti, kteří žijí v zemi nelegálně, se obávají dovolávat zákonné ochrany. Často nemají přístup k dostatečné lékařské péči, jsou odsouzeni přežívat v otřesných a nedůstojných podmínkách.

Zvýšenému riziku zneužití jsou vystaveny ženy, které tvoří téměř polovinu migrantů. Cesta za radostnější budoucností pro ně často končí v nevěstinci nebo na ulici. V obdobně těžké situaci se nacházejí děti a mladiství.

V médiích i z úst politiků často slýcháme, že migranti přinášejí zločinnost, mají představovat ekonomickou zátěž nebo bezpečnostní hrozbu. Mlčí se však o tom, že ekonomika řady zemí je na migrantech přímo závislá. Lidé cestující za prací totiž často pracují v nevyhovujících podmínkách, vykonávají neatraktivní nebo dokonce nebezpečnou práci. A to s nízkými požadavky na mzdu a bez jakýchkoli dalších nároků.

Migrace za prací pohání ekonomiku
Práce migrantů, ať již za hranicemi své země pracují legálně či nelegálně, je zatím nedoceněná. Přitom pohání významnou část globální ekonomiky. Podobně jako přínosy pracovní migrace zůstávají mimo pozornost také lidská práva migrantů.

Postavení lidí migrujících za prací zlepší také boj proti neodůvodněnému strachu a odporu vůči lidem přicházejícím z cizích zemí, které přiživují zavádějící informace o nich.

AI vypracovala publikaci, která poskytuje přehled o tomto tématu. Přináší také konkrétní návrhy k ochraně práv migrantů, které jsou určené vládám. Mezi potřebné kroky patří mimo jiné ratifikace mezinárodních dokumentů, které chrání práva migrantů, a jejich a uplatňování.

Političtí vůdci ani veřejnost si doposud příliš neuvědomují, že lidé, kteří do jejich země přicestovali s cílem najít zde práci (tedy ekonomičtí migranti), zasluhují důstojné zacházení a slušné životní podmínky.

21.3.2019

Amnesty vyzývá k výrobě "etických baterií"

Amnesty International dnes veřejně vyzve světové lídry v odvětví elektromobilů, aby do pěti let vyrobili první zcela „etickou baterii“ na světě.

18.9.2018

Turecko: zadržení demonstrujících stavebních dělníků je pokusem potlačit legitimní protest

Nařízení istanbulského soudu o vrácení 24 stavebních dělníků a odborových předáků do vazby až do soudního řízení je očividným pokusem úřadů o umlčení legitimního protestu.

20.3.2019

Třetí výročí přijetí dohody o navracení migrantů mezi EU a Tureckem

U příležitosti 3. výročí přijetí dohody mezi EU a Tureckem promítla Amnesty na jednu ze stěn Akropole vzkaz: „Lidskost především“. Ten má evropským lídrům připomenout situaci tisíců migrantů a uprchlíků držených v příšerných podmínkách na řeckých ostrovech v nejistotě, co s nimi bude dál.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.