AI apeluje v případě běloruského vězně svědomí

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 4.1.2007

Amnesty International (AI) vyzvala prezidenta Běloruska Alexandra Lukašenka, aby bezpodmínečně propustil vězněného představitele politické opozice Alexandra Kazulina. Ten byl v nespravedlivém procesu odsouzen k 5 a půl letům vězení. Vězněný politik stojí v čele sociálně demokratické strany v Bělorusku zvané Hramada. V minulosti také kandidoval na post prezidenta této země a byl rektorem běloruské státní univerzity.

AI považuje tohoto muže za vězně svědomí, jehož uvěznění porušuje práva na sdružování, shromažďování a svobodu projevu.

V dopise, který v kopii obdržel také generální prokurátor Běloruska, AI uvádí, že Kazulin je zadržován protiprávně po nespravedlivém soudním procesu. AI se domnívá, že obvinění vznesená proti tomuto muži mají za cíl zabránit jeho působení v politickém životě.

Kazulin byl obviněn z „výtržnictví“ a z „organizování skupinových aktivit, které narušují veřejný pořádek nebo z aktivní účasti na podobných aktivitách“. Státní zástupce požadoval trest ve výši 6 let vězení. Soud vynesl rozsudek 13. července 2006.

AI monitorovala jednání běloruských úřadů v průběhu loňských prezidentských voleb. Členové volebního týmu Hramady čelili zastrašování a bylo jim bráněno v svobodné účasti na volbách. Při několika příležitostech byli zadrženi a biti, bezpečnostní složky zabavily vybavení kanceláře. Podobně také příbuzní Kazulina pocítili problémy s úřady.

AI také požaduje, aby vláda provedla plné vyšetřování informací, že Kazulin se v průběhu věznění údajně setkal s násilným zacházením.

Běloruská vláda nerespektuje práva svých občanů, kteří tak nemohou beze strachu z perzekuce využívat své občanské svobody. Bělorusko porušuje tak povinnosti dané mezinárodním právem, především články 19, 21 22 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. V důsledku toho je znemožněna svobodná činnost politické opozice a občanského sektoru v této zemi.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...