Rezoluce Rady OSN pro lidská práva o Dárfúru je nedostatečná

Rada OSN pro lidská práva dnes rozhodla o vyslání vysoce kvalifikovaných odborníků na vyšetřovací misi do Súdánu. Toto rozhodnutí přináší určitou naději, že se súdánská vláda bude zpovídat za své selhání v ochraně trpících lidí v súdánském Dárfúru.

Amnesty International (AI) však odsoudila opatrnou formulaci rezoluce, která nedokázala jednoznačně pojmenovat spoluzodpovědnost súdánské vlády za systematické porušování lidských práv v Dárfúru.

„Mise, kterou Rada pro lidská práva ustavila, musí ukončit nestydaté lži a popírání zodpovědnosti súdánské vlády za situaci v Dárfúru,“ uvedl ředitel afrického programu AI Kolawole Olanijan.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů

30.11.2018

irozhlas.cz: Tři protidrogoví policisté na Filipínách odsouzeni za vraždu

29.11.2018

Není pravda, že děti s postižením jsou v běžné škole nutně nešťastné, říká pedagožka, která se zabývá inkluzí

Které děti s postižením se mohou úspěšně vzdělávat a integrovat v běžné škole, a které již ne? To je jádro debaty o inkluzi neboli společném vzdělávání. A jaké možnosti nabízejí těmto dětem školy speciální? „Speciální škola neznamená automaticky škola dobře vybavená pro podporu žáků s různými druhy postižení,“ říká Lenka Felcmanová, která vyučuje speciální pedagogiku na pražské pedagogické fakultě a je místopředsedkyní České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání.