Rezoluce Rady OSN pro lidská práva o Dárfúru je nedostatečná

Rada OSN pro lidská práva dnes rozhodla o vyslání vysoce kvalifikovaných odborníků na vyšetřovací misi do Súdánu. Toto rozhodnutí přináší určitou naději, že se súdánská vláda bude zpovídat za své selhání v ochraně trpících lidí v súdánském Dárfúru.

Amnesty International (AI) však odsoudila opatrnou formulaci rezoluce, která nedokázala jednoznačně pojmenovat spoluzodpovědnost súdánské vlády za systematické porušování lidských práv v Dárfúru.

„Mise, kterou Rada pro lidská práva ustavila, musí ukončit nestydaté lži a popírání zodpovědnosti súdánské vlády za situaci v Dárfúru,“ uvedl ředitel afrického programu AI Kolawole Olanijan.

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.