Letouny CIA přistávaly také v České republice

  Článek

Zastavte mučení publikován 5.12.2006

Letadla používaná americkou CIA pro převoz zajatců do zemí užívajících mučení uskutečnila v posledních letech zhruba 800 startů a přistání v evropském vzdušném prostoru, uvedla dnes Amnesty International (AI). Podle letových záznamů, které AI získala, letouny přistávaly také v České republice.

AI získala letové záznamy šesti letounů z období září 2001 – září 2005. Jedná se o část z asi třiceti strojů, které CIA užívá. Mezi nimi je také letoun Gulfstream IV číslo N85VM (po přeregistraci N227SV), který podle záznamů přistával v České republice a v dalších zemích včetně Afghánistánu, Maroka, Německa, Jordánska, Švýcarska a Ázerbajdžánu.Dalšími letadly jsou např. Boeing 737-7ET (číslo N313P, přeregistrováno na N4476S), kterou vlastní Premier Executive Transport Services – přední společnost najímaná CIA. Mezi další letadla patří Gulfstream V (číslo N379P, přeregistrováno na N8068V a N44982) a Gulfstream III (číslo N829MG, přeregistrováno na N259SK).Evropské země těmto letounům povolují mezipřistání a doplnění paliva. Podle mezinárodního práva přitom mají povinnost spolupracovat, aby zastavily porušování zákazu mučení a dalších ustanovení mezinárodních standardů. Mezinárodní právo také zakazuje napomáhat těm, kteří jsou za porušování práva zodpovědní.„Převoz vězňů do zemí, kde jim hrozí mučení, je jasným porušením mezinárodního práva. USA argumentují, že mají záruky týkající se nakládání s vězni. Tyto záruky jsou ale bezcenné. Země, které užívají mučení, se k násilnostem nepřiznají,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel regionálních programů AI.AI vyzývá Českou republiku a další evropské země, aby okamžitě zahájily vyšetřování odůvodněného podezření, že napomáhaly CIA při utajeném převozu vězňů do zemí, kde jim hrozí mučení.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...