Maraton psaní dopisů 2006

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 4.12.2006

Ve čtyřech městech v České republice se od 5. do 10. prosince 2006 rozběhne Maraton psaní dopisů na podporu obětí bezpráví, který každoročně pořádá Amnesty International (AI). Maraton současně probíhá v desítkách zemí.

Obyvatelé a návštěvníci Prahy, Brna, Pardubic a Olomouce budou mít příležitost projevit nejen smysl pro fair play, ale také smysl pro spravedlnost. V tomto Maratonu nepoběží oni sami, zato jejich dopisy se doslova rozletí do všech koutů světa; všude tam, kde je třeba vyjádřit podporu nespravedlivě vězněným či pronásledovaným lidem.AI zveřejní případy konkrétních osob, kterým jsou upírána základní práva. Uvede vždy pozadí případu, možnosti jeho řešení a adresy zodpovědných úřadů.Dopisy budou směřovat např. k premiéru Vietnamu panu Nguyen Tan Dungovi, jehož úřady se snaží umlčet disidentku Bui Thi Kim Thanh a drží ji v psychiatrické léčebně. Kromě apelů určeným úřadům, budeme psát dopisy, které přinesou naději přímo do věznic. Potřebuje ji třeba novinář Ši-Tao, který v Číně vykonává 10letý trest vězení za to, že poslal do zahraničí email s cenzorskými instrukcemi čínských úřadů. Za vězeňské zdi do Běloruska podpoříme Nikolaje Astrejku a Timofeje Drančuka, kteří byli odsouzeni za svou snahu dohlížet na průběh březnových prezidentských voleb.„Dosavadní výsledky Maratonu potvrzují, že dopisy skutečně pomáhají. Díky pravidelnému uveřejňování případů porušování lidských práv a díky vytrvalému psaní dopisů zodpovědným úřadům, dochází ve významném množství případů ke zlepšení situace,“ říká koordinátor akce Michal Staša. Neznamená to vždy, že je člověk propuštěn na svobodu, ale je mu např. umožněn kontakt s právníkem, rodinou nebo zajištěna lékařská péče.

Místa konání Maratonu 2006:

PRAHA - Úterý 5.12.10:00 - 18:00 Filosofická fakulta, UK, vstupní halaOLOMOUC - Středa 6.12.10:00 - 19:00 Kavárna Betánie, Wurmova 5PARDUBICE - Středa 6.12.10:00 - 19:00 Otevřený Klub, Jungmannova 2550PRAHA - Čtvrtek 7.12.09:00 - 14:00 Budova UK, U Kříže 8PRAHA - Sobota 9.12.12:00 - 22:00 Kino Světozor, Vodičkova 47BRNO - Po - Ne 4.12-10.12.na akcích v rámci Týdne lidských práv

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu