EU musí odmítnout nezákonné aktivity CIA

Amnesty International (AI) bude nadále usilovat o to, aby Rada Evropské unie veřejně odmítla jakoukoli další spoluúčast při převozu zajatců USA podezřelých z terorismu přes území EU. Rada a členské státy musí vyvodit zodpovědnost za toto vážné porušení mezinárodního práva.

Při něm docházelo nebo stále dochází k nezákonným převozům osob, mučení a špatnému zacházení, svévolnému věznění a také k „mizení“ podezřelých lidí. EU by měla vyzvat vládu USA k zastavení těchto praktik. Lidé zodpovědní za toto porušování lidských práv by se měli zpovídat před spravedlností.

Předběžná zpráva o nezákoných převozech zajtaců CIA, kterou připravila zvláštní vyšetřující komise Evropského parlamentu, podporuje dřívější zjištění AI o spolupráci některých členů EU na programu převozu a věznění lidí podezřelých z terorismu. Tato spolupráce probíhala v různém rozsahu od tichého tolerování těchto praktik a jejich skrývání, až k přímé účasti na únosech a nezákonných převozech.

Zpráva přináší důkazy o spolupráci v jednotlivých případech, na kterých se podílely bezpečnostní složky a úřady zemí v Itálii, Švédsku, Velké Británii, Německu, Makedonii a v Bosně a Hercegovině. Zpráva také poukazuje na fakt, že bezpečnostní složky Velké Británie, Německa a Turecka této příležitosti využily k výslechům zadržených lidí.

V souvislosti s obviněními, že docházelo k zadržování podezřelých lidí ve věznicích na území Evropy, zpráva „nemůže vyloučit“, že USA provozovaly utajené věznice v Rumunsku. Údajně také existují informace o možné existenci těchto věznic také v Polsku.

Výbor shromáždil důkazy o nejméně 1.245 letech CIA, které zastavily na území Evropy. Mezi ně patří 336 mezipřistání v Německu, 170 ve Velké Británii, 147 v Irsku, 91 v Portugalsku, 68 ve Španělsku, 64 v Řecku, 57 na Kypru, 21 v Rumunsku a 11 v Polsku. Cílovou stanicí některých z těchto letů bylo Guantánamo.

Z informací vyšetřovací komise Evropského parlamentu a Rady Evropy, stejně jako z dat shromážděných médii a nevládními organizacemi, vyplývá neoddiskutovatelná povinnost evropských vlád vyšetřovat tyto zločiny.

Je třeba, aby byl program nezákonného převozu zajatců objasněn v plném svém rozsahu, včetně spoluúčasti evropských zemí. Evropský Parlament by měl při plnění tohoto cíle sehrát aktivní úlohu.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

14.12.2016

Etnolog v DVTV o vystřízlivění uprchlíků ze života v Evropě

14.12.2016

Aktuálně.cz: Vláda odmítla trestat hanobení prezidenta