EU musí odmítnout nezákonné aktivity CIA

Amnesty International (AI) bude nadále usilovat o to, aby Rada Evropské unie veřejně odmítla jakoukoli další spoluúčast při převozu zajatců USA podezřelých z terorismu přes území EU. Rada a členské státy musí vyvodit zodpovědnost za toto vážné porušení mezinárodního práva.

Při něm docházelo nebo stále dochází k nezákonným převozům osob, mučení a špatnému zacházení, svévolnému věznění a také k „mizení“ podezřelých lidí. EU by měla vyzvat vládu USA k zastavení těchto praktik. Lidé zodpovědní za toto porušování lidských práv by se měli zpovídat před spravedlností.

Předběžná zpráva o nezákoných převozech zajtaců CIA, kterou připravila zvláštní vyšetřující komise Evropského parlamentu, podporuje dřívější zjištění AI o spolupráci některých členů EU na programu převozu a věznění lidí podezřelých z terorismu. Tato spolupráce probíhala v různém rozsahu od tichého tolerování těchto praktik a jejich skrývání, až k přímé účasti na únosech a nezákonných převozech.

Zpráva přináší důkazy o spolupráci v jednotlivých případech, na kterých se podílely bezpečnostní složky a úřady zemí v Itálii, Švédsku, Velké Británii, Německu, Makedonii a v Bosně a Hercegovině. Zpráva také poukazuje na fakt, že bezpečnostní složky Velké Británie, Německa a Turecka této příležitosti využily k výslechům zadržených lidí.

V souvislosti s obviněními, že docházelo k zadržování podezřelých lidí ve věznicích na území Evropy, zpráva „nemůže vyloučit“, že USA provozovaly utajené věznice v Rumunsku. Údajně také existují informace o možné existenci těchto věznic také v Polsku.

Výbor shromáždil důkazy o nejméně 1.245 letech CIA, které zastavily na území Evropy. Mezi ně patří 336 mezipřistání v Německu, 170 ve Velké Británii, 147 v Irsku, 91 v Portugalsku, 68 ve Španělsku, 64 v Řecku, 57 na Kypru, 21 v Rumunsku a 11 v Polsku. Cílovou stanicí některých z těchto letů bylo Guantánamo.

Z informací vyšetřovací komise Evropského parlamentu a Rady Evropy, stejně jako z dat shromážděných médii a nevládními organizacemi, vyplývá neoddiskutovatelná povinnost evropských vlád vyšetřovat tyto zločiny.

Je třeba, aby byl program nezákonného převozu zajatců objasněn v plném svém rozsahu, včetně spoluúčasti evropských zemí. Evropský Parlament by měl při plnění tohoto cíle sehrát aktivní úlohu.

9.3.2016

Startuje první ročník Amnesty International / Febiofest Award

Česká sekce Amnesty International bude letos poprvé na Febiofestu předávat cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv. Je věnována ukrajinskému filmaři Olegu Sencovovi, který sedí ve vězení za kritiku ruské anexe Krymu.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

7.12.2015

Maraton psaní dopisů 2015

Na Den lidských práv 10. prosince startuje největší lidskoprávní kampaň světa.

30.11.2015

Chen Zhenping vzkazuje: "Díky všem z České republiky za podporu!"

Cheng Zhenping se ve Finsku shledala se svou rodinou.