Policisté a vojáci v Nigérii páchají násilí na ženách

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 30.11.2006

Příslušníci nigerijské policie a armády často páchají sexuální násilí na ženách a dívkách. Úřady této země však nejsou schopny postavit pachatele zločinů před spravedlnost, uvedla tento týden na tiskové konferenci v nigerijském Lagosu Amnesty International (AI).

AI zároveň vyzvala nigerijské federální a národní úřady k reformě právního systému, který toleruje znásilňování. Nezájem o tento problém je vidět také u nigerijské společnosti.

Zpráva AI nazvaná „Znásilnění - tichá zbraň“, přináší výpovědi obětí a odhaluje znepokojivý trend v případech znásilňování nigerijských žen a dívek. Ze zprávy vyplývá, že tento zločin je do velké míry umožněn neschopností úřadů, které nedokáží proti násilí ze strany svých bezpečnostních a ozbrojených složek zakročit.

„Je smutnou realitou, že pokud jako žena nebo dívka v Nigérii projdete tímto děsivým zážitkem, vaše utrpení bude pravděpodobně dále stupňováno zastrašováním ze strany policistů, nezájmem státních orgánů a také vědomím, že pachatel zřejmě nikdy nebude postaven před spravedlnost,“ uvedl Kolawole Olanijan, ředitel afrického programu AI.

AI na konferenci upozornila na následující zjištění:

-Byly shromážděny důkazy o tom, že příslušníci bezpečnostních složek, kteří chtějí ovládat komunity žijící v deltě Nigeru, znásilňují tamní ženy nebo je zneužívají jako sexuální otrokyně

- Policie používá sexuální násilí jako způsob mučení a jako nástroj k vynucení přiznání lidí zadržovaných ve vazbě

- Ženy a dívky jen málokdy podají stížnost nebo žalobu, protože mají strach z odvety policistů a z reakcí svých rodin a příbuzných. Pokud tak přeci jenom učiní, dle odhladů je úspěšně vyšetřeno pouze 10% případů.

Policisté navíc často postrádají dostatečný výcvik, což vede k nedůstojnému jednání s oběťmi. Policejní šetření je dále narušováno nekompetentností vyšetřovatelů a jejich náchylností ke korupci. Legislativní rovina je poznamenána rozdíly mezi federálním, národním, zvykovým právem a právem Šaría. To má za následek rozdílné standardy při vyšetřování a také svévolné rozhodování při posuzování jednotlivých zločinů.

„Naše zpráva dokládá prakticky totální selhání nigerijského státu při ochraně žen a dívek před tímto odporným zločinem. Nyní je třeba, aby úřady přijaly svou zodpovědnost a zajistily ženám a dívkám opravdové bezpečí,“ dodal Kolawole Olanijan.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...