Velvyslancem svědomí 2006 je Nelson Mandela

Velvyslanec svědomí je nejprestižnější cenou sdružení Art for Amnesty, které působí při Amnesty International (AI). Je vyhrazena osobnostem, které osobním příkladem ukazují, jak je důležité hájit lidská práva.

Vznik tohoto ocenění inspirovala báseň, kterou pro AI napsal nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney.V roce 2006 se Amnesty International rozhodla ocenit celoživotní úsilí Nelsona Mandely v boji za svobodu a spravedlnost v Jihoafrické republice i jinde ve světě. V současné době se Nelson Mandela navíc zastává milionů lidí s nemocí AIDS. Především těch, kteří žijí v subsaharské Africe a často zůstávají bez pomoci.Osobnosti jako Nelson Mandela motivují lidi v mnoha částech světa. Jejich vzor je důležitý především tam, kde jsou lidská práva a svobody pošlapávány.Nelsonu Mandelovi již gratuloval Václav Havel, který je vůbec prvním nositelem ceny Velvyslanec svědomí.Ocenění „Vězeň svědomí“ přijaly tyto osobnosti:2003: Václav Havel2004: Mary Robinson and Hilda Morales Trujillo2005: Bono, U2 a Paul McGuiness Více informací o ceně.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

23.1.2017

Milion podpisů pro Edwarda!

Děkujeme všem za účast v Maratonu psaní dopisů. Pro Edwarda jsme shromáždili přes 1 milion podpisů a kampaň i po inauguraci nového prezidenta USA pokračuje.

Další odročení vynesení rozsudku

23.1.2017

Změna rozsudku pro Chelsea Manningovou, opožděné vstřícné gesto pro lidská práva

Organizace požaduje důkladné prošetřování zveřejněných informací a lepší ochranu whistleblowerů.