Velvyslancem svědomí 2006 je Nelson Mandela

Velvyslanec svědomí je nejprestižnější cenou sdružení Art for Amnesty, které působí při Amnesty International (AI). Je vyhrazena osobnostem, které osobním příkladem ukazují, jak je důležité hájit lidská práva.

Vznik tohoto ocenění inspirovala báseň, kterou pro AI napsal nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney.V roce 2006 se Amnesty International rozhodla ocenit celoživotní úsilí Nelsona Mandely v boji za svobodu a spravedlnost v Jihoafrické republice i jinde ve světě. V současné době se Nelson Mandela navíc zastává milionů lidí s nemocí AIDS. Především těch, kteří žijí v subsaharské Africe a často zůstávají bez pomoci.Osobnosti jako Nelson Mandela motivují lidi v mnoha částech světa. Jejich vzor je důležitý především tam, kde jsou lidská práva a svobody pošlapávány.Nelsonu Mandelovi již gratuloval Václav Havel, který je vůbec prvním nositelem ceny Velvyslanec svědomí.Ocenění „Vězeň svědomí“ přijaly tyto osobnosti:2003: Václav Havel2004: Mary Robinson and Hilda Morales Trujillo2005: Bono, U2 a Paul McGuiness Více informací o ceně.

18.2.2019

Amnesty Hlas pro Tibet

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině