Velvyslancem svědomí 2006 je Nelson Mandela

Velvyslanec svědomí je nejprestižnější cenou sdružení Art for Amnesty, které působí při Amnesty International (AI). Je vyhrazena osobnostem, které osobním příkladem ukazují, jak je důležité hájit lidská práva.

Vznik tohoto ocenění inspirovala báseň, kterou pro AI napsal nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney.V roce 2006 se Amnesty International rozhodla ocenit celoživotní úsilí Nelsona Mandely v boji za svobodu a spravedlnost v Jihoafrické republice i jinde ve světě. V současné době se Nelson Mandela navíc zastává milionů lidí s nemocí AIDS. Především těch, kteří žijí v subsaharské Africe a často zůstávají bez pomoci.Osobnosti jako Nelson Mandela motivují lidi v mnoha částech světa. Jejich vzor je důležitý především tam, kde jsou lidská práva a svobody pošlapávány.Nelsonu Mandelovi již gratuloval Václav Havel, který je vůbec prvním nositelem ceny Velvyslanec svědomí.Ocenění „Vězeň svědomí“ přijaly tyto osobnosti:2003: Václav Havel2004: Mary Robinson and Hilda Morales Trujillo2005: Bono, U2 a Paul McGuiness Více informací o ceně.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

8.7.2016

ČT o zadržených čínských právnících

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.