Velvyslancem svědomí 2006 je Nelson Mandela

Velvyslanec svědomí je nejprestižnější cenou sdružení Art for Amnesty, které působí při Amnesty International (AI). Je vyhrazena osobnostem, které osobním příkladem ukazují, jak je důležité hájit lidská práva.

Vznik tohoto ocenění inspirovala báseň, kterou pro AI napsal nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney.V roce 2006 se Amnesty International rozhodla ocenit celoživotní úsilí Nelsona Mandely v boji za svobodu a spravedlnost v Jihoafrické republice i jinde ve světě. V současné době se Nelson Mandela navíc zastává milionů lidí s nemocí AIDS. Především těch, kteří žijí v subsaharské Africe a často zůstávají bez pomoci.Osobnosti jako Nelson Mandela motivují lidi v mnoha částech světa. Jejich vzor je důležitý především tam, kde jsou lidská práva a svobody pošlapávány.Nelsonu Mandelovi již gratuloval Václav Havel, který je vůbec prvním nositelem ceny Velvyslanec svědomí.Ocenění „Vězeň svědomí“ přijaly tyto osobnosti:2003: Václav Havel2004: Mary Robinson and Hilda Morales Trujillo2005: Bono, U2 a Paul McGuiness Více informací o ceně.

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.

13.8.2018

info.cz: Macron se u Putina přimluvil za Sencova