Velvyslancem svědomí 2006 je Nelson Mandela

Velvyslanec svědomí je nejprestižnější cenou sdružení Art for Amnesty, které působí při Amnesty International (AI). Je vyhrazena osobnostem, které osobním příkladem ukazují, jak je důležité hájit lidská práva.

Vznik tohoto ocenění inspirovala báseň, kterou pro AI napsal nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney.V roce 2006 se Amnesty International rozhodla ocenit celoživotní úsilí Nelsona Mandely v boji za svobodu a spravedlnost v Jihoafrické republice i jinde ve světě. V současné době se Nelson Mandela navíc zastává milionů lidí s nemocí AIDS. Především těch, kteří žijí v subsaharské Africe a často zůstávají bez pomoci.Osobnosti jako Nelson Mandela motivují lidi v mnoha částech světa. Jejich vzor je důležitý především tam, kde jsou lidská práva a svobody pošlapávány.Nelsonu Mandelovi již gratuloval Václav Havel, který je vůbec prvním nositelem ceny Velvyslanec svědomí.Ocenění „Vězeň svědomí“ přijaly tyto osobnosti:2003: Václav Havel2004: Mary Robinson and Hilda Morales Trujillo2005: Bono, U2 a Paul McGuiness Více informací o ceně.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

3.11.2016

Dopis Ildara manželce z vězení

3.11.2016

Maraton psaní dopisů