OSN hlasovala pro kontrolu obchodu se zbraněmi

Většina vlád světa včera na půdě OSN učinila první krok k zastavení prodeje zbraní do nejchudších a konflikty sužovaných zemí, v nichž jsou vážně porušována lidská práva.

Hlasování První komise Valného shromáždění OSN s výraznou převahou podpořilo rezoluci, která navrhuje vznik mezinárodně platné Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty – ATT). 139 zemí včetně České republiky hlasovalo pro vznik Smlouvy. Proti se postavily pouze USA. Tento týden vyzvalo ke vzniku Smlouvy také15 nositelů Nobelovy ceny míru včetně dalajlámy, Lecha Walesy a Muhammada Baradeje.

„Jednoznačné hlasování pro vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je historickou příležitostí k zastavení nezodpovědných a nemorálních dodávek zbraní. Funkční smlouva musí tyto dodávky, které podporují systematické zabíjení, sexuální násilí a uprchlické vlny, postavit mimo zákon,“ uvedla Kate Gilmorová z Mezinárodního sekretariátu Amnesty International.

Smlouva má napravit současný stav, kdy je možné bez větších překážek dodávat zbraně do rukou pachatelů bezpráví. Její příprava bude zahájena na začátku roku 2007, kdy nový Generální tajemník OSN Pan Ki-mun začne zjišťovat návrhy členů OSN k její konkrétní podobě. Smlouva by mohla být připravena okolo roku 2010.

Další informace

Myšlenku vzniku mezinárodně platných a závazných pravidel prodeje zbraní představilo v roce 1995 několik nositelů Nobelovy ceny míru včetně Amnesty International a Oscara Ariase.

Amnesty International, Oxfam International a International Action Network on Small Arms (IANSA) v roce 2003 zahájily celosvětovou kampaň „Zbraně pod kontrolu“, kterou podpořilo přes milion lidí ze 170 zemí světa.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?