OSN hlasovala pro kontrolu obchodu se zbraněmi

Většina vlád světa včera na půdě OSN učinila první krok k zastavení prodeje zbraní do nejchudších a konflikty sužovaných zemí, v nichž jsou vážně porušována lidská práva.

Hlasování První komise Valného shromáždění OSN s výraznou převahou podpořilo rezoluci, která navrhuje vznik mezinárodně platné Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty – ATT). 139 zemí včetně České republiky hlasovalo pro vznik Smlouvy. Proti se postavily pouze USA. Tento týden vyzvalo ke vzniku Smlouvy také15 nositelů Nobelovy ceny míru včetně dalajlámy, Lecha Walesy a Muhammada Baradeje.

„Jednoznačné hlasování pro vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je historickou příležitostí k zastavení nezodpovědných a nemorálních dodávek zbraní. Funkční smlouva musí tyto dodávky, které podporují systematické zabíjení, sexuální násilí a uprchlické vlny, postavit mimo zákon,“ uvedla Kate Gilmorová z Mezinárodního sekretariátu Amnesty International.

Smlouva má napravit současný stav, kdy je možné bez větších překážek dodávat zbraně do rukou pachatelů bezpráví. Její příprava bude zahájena na začátku roku 2007, kdy nový Generální tajemník OSN Pan Ki-mun začne zjišťovat návrhy členů OSN k její konkrétní podobě. Smlouva by mohla být připravena okolo roku 2010.

Další informace

Myšlenku vzniku mezinárodně platných a závazných pravidel prodeje zbraní představilo v roce 1995 několik nositelů Nobelovy ceny míru včetně Amnesty International a Oscara Ariase.

Amnesty International, Oxfam International a International Action Network on Small Arms (IANSA) v roce 2003 zahájily celosvětovou kampaň „Zbraně pod kontrolu“, kterou podpořilo přes milion lidí ze 170 zemí světa.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.