V Konžské republice zabíjí munice z Řecka, Číny, Ruska a USA

Výzkumníci nevládních organizací zapojených do kampaně „Zbraně pod kontrolu“ zjistili, že protivládní rebelové ve východní části Konžské demokratické republiky (KDR) používají munici vyrobenou v Řecku, Číně, Rusku a v USA. Na KDR je přitom uvaleno zbrojní embargo OSN.

Podle všeho je to poprvé, kdy je možné dokázat, že rebelové v této zemi mají k dispozici munici americké a řecké výroby. Dlouholetý konflikt je tedy živen zbraněmi, které přicházejí z různých koutů světa. Výzkum také ukázal, že bojovníci používají lehké a ruční zbraně vyrobené v Rusku, Číně, Srbsku a v Jihoafrické republice.
Podle odborníků z nevládních organizací není příliš pravděpodobné, že by zbraně byly prodány přímo rebelům. S větší pravděpodobností se zbraně do rukou násilníků dostaly přes některou ze sousedních zemí.

„Skupiny rebelů pustoší východní část KDR a nechávají za sebou děsivou stopu znásilňování, mučení a zabíjejí. Rekrutují také dětské vojáky. K těmto násilnostem slouží munice z mnoha zemí, což ukazuje, jak potřebná je Smlouva o obchodu se zbraněmi,“ uvedla generální tajemnice Amnesty International (AI) Irene Kahn.

Není možné zjistit, jakými cestami se zbraně do této oblasti dostávají. Výzkum odhalil, že ozbrojené skupiny používají mezi jinými následující typy zbraní a střeliva:

Náboje do střelných zbraní vyrobené v americké Federal Cartridge Company

Náboje vyrobené na konci osmdesátých let minulého století společností Pyrkal Greek Powder and Cartridge Company

Útočné pušky R4 vyrobené v Jihoafrické republice

Čínské útočné pušky a srbské pistole, které nesly známky poškození

50-60 procent zbraní užívaných v KDR připadá na typ Kalašnikov AK-47.

OSN jedná o kontrole obchodu se zbraněmi

Zjištění výzkumné mise dokládá, jak je důležité, aby mezinárodní společenství začalo zbraňové transfery zodpovědně kontrolovat a přijalo mezinárodně platnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi.
OSN by podle očekávání mělo příští týden hlasovat o rezoluci, která má zahájit přípravu této smlouvy. Rusko, Čína a Spojené státy patří mezi země, které se k této smlouvě staví velmi skepticky a efektivní kontrole obchodu se zbraněmi spíše brání.

Návrh rezoluce orgánům OSN předložilo minulý týden sedm vlád včetně Velké Británie a Argentiny. 77 dalších zemí ji podpořilo a očekává se, že další se budou přidávat.

Pozadí situace v KDR

V důsledku konfliktu v Konžské demokratické republice od roku 1998 zemřely téměř 4 miliony lidí. Třebaže byl v roce 2002 uzavřen mír, ve východní části země stále pokračují boje. Násilnosti a ozbrojený banditismus umožňuje také neustálý přísun zbraní a munice.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.3.2018

Zamítnutý azyl čínských křesťanů v ČR: po návratu do Číny jim hrozí zatčení i mučení

Amnesty upozorňuje, že Číňané, kteří žádají v zahraničí o azyl, jsou po návratu do Číny ve velkém ohrožení.

11.9.2017

komentář Martina Fendrycha: Křesťanům z Číny azyl ne, kvóty ne, Ukrajince ne...

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.