V Konžské republice zabíjí munice z Řecka, Číny, Ruska a USA

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 16.10.2006

Výzkumníci nevládních organizací zapojených do kampaně „Zbraně pod kontrolu“ zjistili, že protivládní rebelové ve východní části Konžské demokratické republiky (KDR) používají munici vyrobenou v Řecku, Číně, Rusku a v USA. Na KDR je přitom uvaleno zbrojní embargo OSN.

Podle všeho je to poprvé, kdy je možné dokázat, že rebelové v této zemi mají k dispozici munici americké a řecké výroby. Dlouholetý konflikt je tedy živen zbraněmi, které přicházejí z různých koutů světa. Výzkum také ukázal, že bojovníci používají lehké a ruční zbraně vyrobené v Rusku, Číně, Srbsku a v Jihoafrické republice.
Podle odborníků z nevládních organizací není příliš pravděpodobné, že by zbraně byly prodány přímo rebelům. S větší pravděpodobností se zbraně do rukou násilníků dostaly přes některou ze sousedních zemí.

„Skupiny rebelů pustoší východní část KDR a nechávají za sebou děsivou stopu znásilňování, mučení a zabíjejí. Rekrutují také dětské vojáky. K těmto násilnostem slouží munice z mnoha zemí, což ukazuje, jak potřebná je Smlouva o obchodu se zbraněmi,“ uvedla generální tajemnice Amnesty International (AI) Irene Kahn.

Není možné zjistit, jakými cestami se zbraně do této oblasti dostávají. Výzkum odhalil, že ozbrojené skupiny používají mezi jinými následující typy zbraní a střeliva:

Náboje do střelných zbraní vyrobené v americké Federal Cartridge Company

Náboje vyrobené na konci osmdesátých let minulého století společností Pyrkal Greek Powder and Cartridge Company

Útočné pušky R4 vyrobené v Jihoafrické republice

Čínské útočné pušky a srbské pistole, které nesly známky poškození

50-60 procent zbraní užívaných v KDR připadá na typ Kalašnikov AK-47.

OSN jedná o kontrole obchodu se zbraněmi



Zjištění výzkumné mise dokládá, jak je důležité, aby mezinárodní společenství začalo zbraňové transfery zodpovědně kontrolovat a přijalo mezinárodně platnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi.
OSN by podle očekávání mělo příští týden hlasovat o rezoluci, která má zahájit přípravu této smlouvy. Rusko, Čína a Spojené státy patří mezi země, které se k této smlouvě staví velmi skepticky a efektivní kontrole obchodu se zbraněmi spíše brání.

Návrh rezoluce orgánům OSN předložilo minulý týden sedm vlád včetně Velké Británie a Argentiny. 77 dalších zemí ji podpořilo a očekává se, že další se budou přidávat.


Pozadí situace v KDR



V důsledku konfliktu v Konžské demokratické republice od roku 1998 zemřely téměř 4 miliony lidí. Třebaže byl v roce 2002 uzavřen mír, ve východní části země stále pokračují boje. Násilnosti a ozbrojený banditismus umožňuje také neustálý přísun zbraní a munice.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...