687 dní před olympijskými hrami vládne v Pekingu bezpráví

Za 687 dní budou zahájeny olympijské hry v Pekingu. Čínská vláda musí začít skutečně pracovat, pokud má splnit slib daný Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), že do roku 2008 zlepší stav lidských práv v zemi.

K určitému pokroku zatím došlo ve vztahu k trestu smrti, v dalších klíčových oblastech se situace spíše zhoršuje, uvedla Amnesty International (AI).
„Naleštěné stadiony a velkolepé přehlídky jsou k ničemu, pokud novináři a obránci lidských práv nesmí svobodně hovořit, když ve věznicích dochází k mučení, když vláda tají údaje o tisících popravených,“ prohlásila zástupkyně ředitelky programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.

„V posledním roce došlo k opětovnému zásahu proti novinářům a uživatelům internetu – to znamená, že vládní sliby zajistit „úplnou svobodu médií“ jsou jen prázdná slova,“ říká Catherine Barberová. Podle Klubu zahraničních korespondentů v Pekingu za poslední dva roky policie v nejméně 38 případech zadržela zahraniční korespondenty.

Z lokalit, kde mají vyrůst sportovní stadiony a další budovy, jsou lidé bez kompenzací vystěhováváni. Kuo-Dže byl donucen opustit svůj dům, který stál na takovém místě. V prosinci 2004 proto požádal o povolení zorganizovat v Pekingu protestní demonstraci. Kvůli tomu byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. AI tohoto muže považuje za vězně svědomí. Podobných případů je na území Číny mnohem více.

Úřady se navíc rozhodly zlepšit vzhled hlavního města s využitím lidí držených v „nápravných pracovních táborech“. Tam mohou být bez rozhodnutí soudu zavřeni až po dobu čtyř let.

AI svá zjištění zaslala Mezinárodnímu olympijskému výboru. Jeho prezident Jacques Rogge již dříve uvedl, že pokud Čína své sliby nesplní, vyvodí z toho důsledky. AI Výbor vyzvala, aby využil svůj vliv při jednání s čínskými úřady a zastal se jednotlivých obětí bezpráví.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

18.7.2018

Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.