687 dní před olympijskými hrami vládne v Pekingu bezpráví

Za 687 dní budou zahájeny olympijské hry v Pekingu. Čínská vláda musí začít skutečně pracovat, pokud má splnit slib daný Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), že do roku 2008 zlepší stav lidských práv v zemi.

K určitému pokroku zatím došlo ve vztahu k trestu smrti, v dalších klíčových oblastech se situace spíše zhoršuje, uvedla Amnesty International (AI).
„Naleštěné stadiony a velkolepé přehlídky jsou k ničemu, pokud novináři a obránci lidských práv nesmí svobodně hovořit, když ve věznicích dochází k mučení, když vláda tají údaje o tisících popravených,“ prohlásila zástupkyně ředitelky programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.

„V posledním roce došlo k opětovnému zásahu proti novinářům a uživatelům internetu – to znamená, že vládní sliby zajistit „úplnou svobodu médií“ jsou jen prázdná slova,“ říká Catherine Barberová. Podle Klubu zahraničních korespondentů v Pekingu za poslední dva roky policie v nejméně 38 případech zadržela zahraniční korespondenty.

Z lokalit, kde mají vyrůst sportovní stadiony a další budovy, jsou lidé bez kompenzací vystěhováváni. Kuo-Dže byl donucen opustit svůj dům, který stál na takovém místě. V prosinci 2004 proto požádal o povolení zorganizovat v Pekingu protestní demonstraci. Kvůli tomu byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. AI tohoto muže považuje za vězně svědomí. Podobných případů je na území Číny mnohem více.

Úřady se navíc rozhodly zlepšit vzhled hlavního města s využitím lidí držených v „nápravných pracovních táborech“. Tam mohou být bez rozhodnutí soudu zavřeni až po dobu čtyř let.

AI svá zjištění zaslala Mezinárodnímu olympijskému výboru. Jeho prezident Jacques Rogge již dříve uvedl, že pokud Čína své sliby nesplní, vyvodí z toho důsledky. AI Výbor vyzvala, aby využil svůj vliv při jednání s čínskými úřady a zastal se jednotlivých obětí bezpráví.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou

9.1.2019

ČT: Austrálie udělí azyl Saúdské Arabce, která prchá před rodinou kvůli islámu

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!