687 dní před olympijskými hrami vládne v Pekingu bezpráví

  Článek

Trest smrti publikován 21.9.2006

Za 687 dní budou zahájeny olympijské hry v Pekingu. Čínská vláda musí začít skutečně pracovat, pokud má splnit slib daný Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), že do roku 2008 zlepší stav lidských práv v zemi.

K určitému pokroku zatím došlo ve vztahu k trestu smrti, v dalších klíčových oblastech se situace spíše zhoršuje, uvedla Amnesty International (AI).
„Naleštěné stadiony a velkolepé přehlídky jsou k ničemu, pokud novináři a obránci lidských práv nesmí svobodně hovořit, když ve věznicích dochází k mučení, když vláda tají údaje o tisících popravených,“ prohlásila zástupkyně ředitelky programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.

„V posledním roce došlo k opětovnému zásahu proti novinářům a uživatelům internetu – to znamená, že vládní sliby zajistit „úplnou svobodu médií“ jsou jen prázdná slova,“ říká Catherine Barberová. Podle Klubu zahraničních korespondentů v Pekingu za poslední dva roky policie v nejméně 38 případech zadržela zahraniční korespondenty.

Z lokalit, kde mají vyrůst sportovní stadiony a další budovy, jsou lidé bez kompenzací vystěhováváni. Kuo-Dže byl donucen opustit svůj dům, který stál na takovém místě. V prosinci 2004 proto požádal o povolení zorganizovat v Pekingu protestní demonstraci. Kvůli tomu byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. AI tohoto muže považuje za vězně svědomí. Podobných případů je na území Číny mnohem více.

Úřady se navíc rozhodly zlepšit vzhled hlavního města s využitím lidí držených v „nápravných pracovních táborech“. Tam mohou být bez rozhodnutí soudu zavřeni až po dobu čtyř let.

AI svá zjištění zaslala Mezinárodnímu olympijskému výboru. Jeho prezident Jacques Rogge již dříve uvedl, že pokud Čína své sliby nesplní, vyvodí z toho důsledky. AI Výbor vyzvala, aby využil svůj vliv při jednání s čínskými úřady a zastal se jednotlivých obětí bezpráví.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...